in

Добрите страни на това да се „детоксикираш“ от социалните медии

Да вземем например факта, че сте пристрастени към социалните медии. Е и? Нали не вреди на никого. Нали все още изкарваш добри оценки в училище или пък се справяш с цялата си работа в офиса си. Грижиш се за себе си. За Бога, нали не си пристрастен към хероин или кокаин?!

И все пак, пристрастяването към социалните медии е най-безопасното нещо, което може да си причините – май че никой не е умрял от това засега… Но какво става с качеството на живот, който водите, докато браузвате по цял ден? То може да ви вреди по начини, които не се виждат на повърхността.

  1. Социалната медия е фалшива реалност.  Хората избирателно публикуват това, което искат другите да видят. И това позволява на всички да се хвалят с добрите си страни, скривайки лошите си. Ничий профил не отразява в действителност кой си като човек – всичко е филтрирано и стерилизирано. За съжаление, ние сме склонни да забравяме това. И можем да изпаднем в отчаяние, когато не можем да се справим с предполагаемия живот на нашите приятели и последователи, дори стигайки до точката на депресия.
  2. Социалната медия насърчава нарцисизма. Една от най-големите награди на социалните медии е, когато публикуваме нещо и хората започнат да го харесват. В медията Reddit не е „харесване“, а е „гласуване нагоре“. В Twitter и Tumblr същестуват ретуити и реблогове, т.е. споделяне на същото съдържание, което някой друг вече е споделил и по този начин показване, че то или той ви харесва. Всичко се свежда до собственото удовлетворение, така че в търсене на повече „лайкове“ можеш лесно да загубиш себе си, да се самопогълнеш.
  3. Социалната медия промотира ефекта на „ехо-камерата“. Природата на социланите медии е такава, че можеш да следваш тези, които са като теб и да игнорираш тези, които не са. Това е и същинската дефиниция на ехо-камерата, всеки повтаря като папагал това, което е чул – същите идеи резонират в теб. Ако не си запознат с този ефект, социалната медия може да те превърне в човек с много тясно-скроени убеждения.
  4. Социалната медия е поет риск, свързан с поверитесността. Може да се изненадаш колко много човек може да разбере за теб от твоята социална история. В най-екстремните случаи злонамерени потребители могат да превърнат живота ти в ад, като те следят, разбиват ти профила или публикуват
  5. Понякога просто отнема твръде много време. Едно посещение в Reddit може да се превърне в безумно двучасово браузване, разглеждане на спорадична информация. Едно проверяване на Фейсбук или Туитър отнема няколко минути, но ако това се случва няколко пъти за един час, представете си това колко време е. Защо това време да не прекарано в други занимания, например с любимите хора или пък в планината?

Но един детокс от социалните мрежи може лесно и бързо да те избави от всички тези негативи. Може да не е постоянен, може да не е за дълго. Достатъчно е да е такъв, че да те отърве от цикъла на допамина, в който изпадаме, „живеейки там“. Все пак, винаги можеш да се върнеш! 😉

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Най-добрите места за плаж през ноември – изненадващо голям избор от дестинации

Говеждо Сатай