in

Aнди Уорхол и доматената супа

20 години след смъртта на Aнди Уорхол продължават споровете – едни твърдят, че е велик художник-модернист, други –  че е изключителен PR-специалист, който никога не е нарисувал нищо, творбите му не са нищо друго освен преработка на известни снимки, плакати или опаковки, превърнати в обекти, които днес са в музеите или се продават за фантастични суми.

През 1962 г. Уорхол създава едно от най-известните си произведения, изобразяващо консервна кутия с концентрирана доматена супа „Кембъл“. Творецът, чиито корени са в малко карпатско селце в Североизточна Словакия, твърди, че докато бил неизвестен и беден се прехранвал предимно с тези консерви.

Създателят на тази супа – Джон Доранс, учи в края на ХIХ в. в Германия, където е поразен от предпочитанията на германците към храните в консерви. Завърнал се в родината, решава да убеди американците в предимствата на консервите. Постъпва на работа в лабораториите на „Кембъл“ и изобретява начин за концентриране на доматената супа посредством извличане на водата. В началото на новия век на пазара са пуснати 40 000 консерви с цена 10 цента, а успехът е толкова голям, че заплатата на Доранс нараства от 7.5 на 10 долара седмично. А приходите от изобретението му позволяват по-късно да стане собственик на фирмата.

През 1987 година „Кембъл“ обяви, че са произвели консерва концентрирана доматена супа № 1 000 000 000. Днес „Кембъл“ е огромна фирма, която присъства в 120 страни по света, в нея работят 24 000 души, а оборотът й за 2006 година достигна 7,3 милиарда долара.

Супа от домати

следва да си подготвите следните продукти: 1 кг домати, 2 малки глави лук, 50 г бекон, 20 г масло или 2 с.л. зехтин, 20 г брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1/2 л. бульон – месен или зеленчуков, 150 г сметана, сол, пипер, захар, босилек, мащерка.

ПРИГОТВЯНЕ: Обелете доматите като първо ги залеете с вряла вода, а после със студена. Нарежете ги ситно. Обелете и нарежете ситно лука, а после и бекона. Загрейте мазнината, задушете лука и бекона, после добавете доматите, след като омекнат, поръсете с брашното. Разбъркайте добре, добавете доматеното пюре, а след това долейте бульона. Оставате да поври около 15 минути, след това пюрирайте, добавете солта, пипера, захарта, сметаната. А преди да поднесете, поръсете със ситно нарязаните босилек и мащерка. А ако искате да приготвите нещо наистина изискано, може да направите:

Бульон с домати

Продукти: 1 кг пресни домати + белени домати от консерва, 250 мл доматен сок, 4 белтъка, 2 малки глави лук, 3 скилидки чесън, 50 мл зехтин, връзка босилек, сол, пипер, захар.

ПРИГОТВЯНЕ: Обелете доматите, нарежете ги ситно. Почистете и нарежете лука и чесъна, задушете ги в загретия зехтин, добавете пресните домати, доматите от консервата и доматения сок. Посолете, покрийте с капак и оставете да ври на слаб огън. Свалете от огъня и оставете супата да изстине. Добавете белтъците, разбъркайте добре, загрейте като бъркате непрестанно, когато кипне, намалете огъня и оставете 2 минути на слаб огън. Прецедете супата през кухненска кърпа. Преди да поднесете, украсете с тънки резенчета домат и листа босилек.А може от 300 мл бульон, 50 мл мляко, 100 г царевичен грис, 30 г настърган пармезан и сол да приготвите полента, което си е чист качамак. Разстелете сместа  с дебелина около 1 см върху намазана с мазнина тава и я оставете в хладилника. Когато застине, нарежете малки звезди, изпържете ги до кафяво и поднесете към бульона.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

5 начина да подсилим имунната система по естествен начин

Гарум – подправката на древните римляни