in

9 неща, които не знаем за Великата китайска стена

Въпреки, че отдавна е построена, стената не спира да поднася изненади на изследователите, като много от въпросите остават без отговори.

1. Великата китайска стена е най-дългото изкуствено съоръжение в света. Дълга е 8 851 километра и 800 метра.

2. Каменните блокове на стената са скрепени с лепило от оризова каша и гасена вар.

3. Великата китайска стена е най-голямото и дълго гробище в света. Според много източници, строителството на стената е струвало живота на повече от 1 милион човека.

4. Великата китайска стена е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г., като една от най-големите китайски исторически забележителности. Ежегодно, стената е посещавана от повече от 40 милиона туристи.

5. Най-голяма посещаемост от туристи е регистрирана през 2004 г. – повече от 41,8 милиона чуждестранни посетители на Великата китайска стена.

6. Въпреки съществуващите мнения, Великата китайска стена не може да се види с невъоръжено око от орбитална станция, въпреки, че на спътниковите снимки се вижда.

7. Едно от най-разпространените приспособления за превозване на пръст и други товари е изобретено в Китай по време на строителството на Великата китайска стена.

8. Западната част на стената има верига от наблюдателни кули за защита от тези, които са се движели по Пътя на коприната.

9. Великата китайска стена не се смята за едно от чудесата на древния свят.

Как се стига до Великата китайска стена?

Бадалин е най-посещавания от туристите участък на стената. Намира се на 75 км от Пекин и достигането до него не е трудно – както самостоятелно, така и в група. Това може да стане с експресен автобус или с влак. Първо трябва да се достигне до станцията на метрото Jishuitan (линия 2), после да се излезе през вратата Deshengmen. Спирката на автобуса е зад тази врата.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Как да извлечем максимална полза от ежедневния душ?

Предиабет: причини, симптоми, лечение и профилактика