in

9 вредни представи за козметиката

Индустрията на красотата се развива с космическа скорост. Един след друг излизат нови продукти, усъвършенстват се технологиите, откриват се нови революционни средства. Факт е, че в търсене на средства срещу оплешивяване се харчат повече пари, отколкото за разработка на лекарства срещу рак.

1. Органичната козметика е най-полезната

Продажбата на органична козметика нараства с 20% годишно в Америка и Европа, а определения като натурална или природна козметика вече са синоним за качество. Истината е, че органичната козметика не е по-полезна от другата. За да постави на опаковката надписа organic, производителят трябва да спазва много правила, като например не по-малко от 90% от съставките да са с растителен произход, полетата, в които се отглеждат съставките не трябва да се обработват със синтетични вещества, а веществата от растенията могат да се извличат само с натурални способи. Звучи добре, но така ли е наистина? Производителите започват да наблягат на екологичната чистота на козметиката, а не на нейната ефективност. Активните съставки стават по-малко и козметиката бързо се разваля. Крем без консерванти се разваля за няколко дни, шампоан без сулфати не измива добре косата, балсам без силикон не защитава добре косъма и не го прави блестящ. Anti-age козметиката става напълно неефективна, защото никакви растителни екстракти не могат да заменят синтетични колаген и хиалурионовата киселина.

2. Зехтинът или кокосовото масло са по-добри от крема

Растителните масла имат много полезни свойства, но дори най-натуралното от тях не може да овлажни и да защити кожата така, както ще го направи истинската козметика. Кремовете се разработват специално за кожата ни – в тях има активни съставки и те са съобразени с типа на кожата и с възрастта. Маслата в чист вид могат да запушат порите, да предизвикат акне и да изсушат кожата, защото нарушават мастния обмен на кожата и създават покривен филм, който ѝ пречи да диша.

3. Козметиката с хормони е опасна

По принцип, козметиката с естроген е забранена заради сериозните странични ефекти. Това, което могат да предложат козметичните фирми са фитоестрогени с растителен произход.

4. Алуминият в дезодорантите предизвиква рак

Това твърдение е предизвикано от британско изследване, според което в тъканите, поразени от метастази е било открито по-голямо количество алуминий, отколкото в здравите. Опитът не доказва нищо, понеже в него са участвали само 17 човека, което е нищожно. Не е доказано дали алуминият предизвиква тумори или туморите привличат алуминия от тялото.

5. Минералните масла трябва да се избягват

Страхът от него идва затова, защото е произведен от нефт. Разрешено е за употреба в Европейския съюз и няма от какво да се страхуваме. Преди да се превърне в масло, нефтът се пречиства толкова много пъти, че в него нищо нефтено не остава.

6. Няма разлика между евтината и скъпата козметика

Да, това се случва, но обикновено е точно обратното. Уважаваните марки използват качествена база и добавят скъпи съставки. В кремовете от супермаркета няма как да се открие екстракт от кралска орхидея и други подобни редки съставки.

7. По-добре да няма парабени

Парабените са консерванти, които не позволяват на крема да се развали веднага, след като го отворите. През 2002г., се появи изследване, според което парабените проникват през кожата в организма и предизвикват рак. 3 години по-късно тази хипотеза беше опровергана с доказателства, че парабените се разпадат още преди да попаднат в кръвта. Европейската козметична асоциация приема парабените за напълно безопасни.

8. През лятото трябва да се използва много термална вода

Ако просто напръскаме лицето си с термална вода през лятото, тя ще започне да се изпарява и да извлича и влагата от кожата – така вместо хидратиране, ще получим обезводняване. Термалната вода трябва да се нанася със салфетка, а най-добре това да става преди нанасянето на овлажняващия крем.

9. Водата от крема замръзва в студа и поврежда кожата

Звучи логично, но е пропуснат важен детайл: кожата е незамръзващ орган. Температурата на повърхността ѝ дори и в най-големия студ не пада под 32 градуса и няма да се появи никакъв лед.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Няколко бързи трика, които ще ви помогнат да се почувствате секси

Кристиано Роналдо и Джорджина Родригес на наградите Quina Awards в Лисабон