in

7 причини за намаляване на женското либидо

Женското либидо е много загадъчно и зависи от цикъла, от емоциите, от възрастта, от доверието към партньора и от още много фактори. Ако има моменти, в които не ви се прави секс, това още нищо не значи. Възможно е денят да е неподходящ или просто партньорът да се е пошегувал с фигурата ви. Но, ако в продължение на няколко седмици либидото е на нула, без видими причини, това е повод да се обърнете към лекар. Възможно е да има проблем в организма.

1. Психически нарушения

Депресията, силният стрес, синдромът на хроничната умора – всичко това може да ви доведе до състояние за дълго да се простите със секса. Може и да не осъзнавате, че имате психически проблем. Безсънието, намаляването на апетита и загубата на либидо са ранни признаци за това, че имате нужда от психолог.

2. Прием на лекарства

Директно върху либидото действат антидепресантите, лекарствата срещу високо кръвно налягане, за епилепсия и още много други препарати. Ако приемате каквито и да е лекарства, изучете страничните им ефекти. Понякога е нужно само да се смени лекарството и либидото веднага се връща. Попитайте лекаря си дали има подходяща алтернатива на вашето лечение. А това, че оралните контрацептиви действат върху либидото е абсолютен мит. Това е доказано с американски изследвания, според които няма никаква връзка между желанието за секс и противозачатъчните.

3. Хронично недоспиване

Недостигът на сън на първо място е отразява върху хормоналния баланс. Ако не спазвате режим или страдате от безсъние, това може силно да удари по сексуалното желание. Трябва да регулирате режима на почивка и да излекувате разстройството на съня. Тогава и сексуалният живот ще се регулира.

4. Проблеми в отношенията

Според статистиката, 80% от намаленото женско либидо се дължи на психически проблеми. Партньорът не ви разбира, не е много добър в леглото, пада си и по други жени – всичко това са достатъчно силни причини да не ви се прави секс. Тези причини са разрешими. Говорете за това директно и не се притеснявайте от нищо – става дума за вашето здраве и удоволствие.

5. Женска полова студенина

Да, има и такова нещо. Възможно е вече да сте си задали въпроса: не съм ли станала фригидна? Бързаме да ви успокоим: не , не сте фригидна. Полова студенина се нарича пълна липса на влечение – такова разстройство имат около половин процент от жените. Те не се възбуждат, нямат фантазии и оргазми. И да, фригидните жени нямат проблеми в секса, защото секс не им е нужен.

6. Хормонални нарушения и заболявания

Заболяванията на сърдечно-съдовата система, на храносмилането или патология на бъбреците и белите дробове могат да намалят или напълно да убият либидото. Ако у вас няма никакви други причини да не искате секс, трябва да се направят изследвания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-лесно ще се излекува болестта и ще се върнете към пълноценен живот.

7. Бременност

Понякога либидото се повишава по време на бременност, но много по-често намалява. Женският организъм престава да се стреми към размножаване и всички сили се концентрират в износването на плода. За природата е по-важно зачеването на дете, а не получаването на удоволствие от секса. И тук остава само да се чака. 1-2 години след края на кърменето, всичко си идва по местата.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 50.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 50.000000%

Синът на Емилия не желае друг да заеме мястото на баща.

Роднини на Меган Маркъл смятат да попречат на сватбата ѝ с принца