in

7 причини да пиете мляко всеки ден

Прясното мляко е от продуктите, които предизвикват спорове и за употребата му има противоположни мнения. Какво мляко да пием? Обезмаслено или пълномаслено? Пастьоризирано или направо от кравата? Трябва ли да го варим преди употреба? Кой срок на годност е по-добър – дългият или краткият? И най-важният въпрос, който вече десетилетия занимава хората – да пием или не прясно мляко? Вредно или полезно е то? Болшинството от учените са на мнение, че млякото трябва да се консумира ежедневно по следните причини:

1. Висока хранителна стойност

Кравето мляко е изключително богато на витамините А, Е, К, С, D, В, РР, на минерални вещества и аминокиселини. Млечните мазнини са най-пълноценните, а млечната захар помага на храносмилането. Солите, калцият и фосфорът укрепват костите. Млякото е особено полезно за децата, защото им помага да растат и да се развиват пълноценно.

2. Ползи за сърцето

Ежедневната употреба на мляко укрепва сърдечно-съдовата система и намалява риска от възникване на инфаркт и инсулт с цели 37%. До такъв извод са достигнали учени от Великобритания, анализирайки резултатите от повече от 300 изследвания. Това се обяснява с високото съдържание на калий, необходим за поддържане на еластичността на съдовете. Млякото помага да се свали артериалното налягане и е много полезно за хората, страдащи от хипертония.

3. Ползи са мозъка и нервната система

Млякото действа успокояващо на нервната система и помага срещу безсъние. Не напразно чаша прясно мляко с мед е най-популярното народно средство за добър сън.

4. Укрепва костите

В напитката има много калций, но малко витамин D, който помага за усвояване на калция. За да се реши този проблем, много от производителите пускат на пазара специално мляко, с добавен витамин D.

5. Повишава имунитета и предпазва от инфекции

Млякото стимулира изработката на имуноглобулини и затова се препоръчва употребата му при чести простуди и вирусни заболявания.

6. Помага при заболявания на стомаха

Веществата, съдържащи се в кравето мляко, участват в процесите на регенерация на слизестата обвивка на стомаха и червата. Млякото избавя и от досадните киселини, тъй като в състава му има метали, които лесно влизат в контакт с киселината и бързо я погасяват.

7. Способства изграждането на мускулна маса

Млякото е богато на казеин – белтък, който се усвоява бързо и леко, в сравнение с останалите животински белтъчини. Чаша мляко след тренировка запълва запаса от хранителни вещества, които са необходими са изграждането на мускулна маса, като това дава и усещане за ситост.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Къде е краят на света: вижте 5 райски острова

Какво ще се случи с твоето тяло, ако пиеш по една чаша вино всяка вечер