in

7 излишни хигиенни правила, които спазвате всеки ден

Смятате себе си за голяма чистофайница и мислите, че сте усвоили всички добри хигиенни навици още в детството. Дори сте на мнение, че можете да се защитите напълно от всички вируси и бактерии. Можем да поспорим, че това изобщо не е така. Правите минимум по една хигиенна грешка на ден, а може би и повече.

1. Постоянно миете чашата си за вода

Ако сте единствената, която пие от тази чаша, то непрестанното ѝ миене ще донесе повече вреда, отколкото полза. Това с пълна сила важи за офисите, доколкото историята на гъбата за миене е пълна загадка. Кой и какво е мил преди вас и какви микроби са останали по нея не е много ясно. Ако нямате отговор на последния въпрос, не рискувайте – гъбата за съдове е идеален развъдник на бактерии.

2. Не пипате дръжката на вратата, когато влизате в обществена тоалетна

Да допуснем, че така ще избегнете да се заразите от нещо, което е по дръжката. Но какво следва по нататък? Как ще натиснете копчето за водата? Как ще откъснете тоалетна хартия? Все ще се наложи да пипнете нещо. Така, че не отваряйте врата с крак, а просто си измийте добре ръцете след това.

3. Задържате дъха си когато някой киха или кашля

Това ще ви спаси, само, ако незабавно побегнете далече от болния. Или пък, ако спрете да дишате за 10 минути, което е невъзможно. Сместа от изкашляните слюнка и слуз остават във въздуха много по-дълго, отколкото нормален човек може да издържи без кислород. Какъв е изходът? Не пипайте лицето си на обществени места. Така има опасност да се снабдите с вируси със собствените си ръце.

4. Миете ръцете си с твърд сапун

От постоянната влага, която се задържа върху сапуна може комфортно да се размножат стафилококи и други бактерии. Ползвайте течен сапун, който е много по-безопасен.

5. Използвате електрически сушилник за ръце

Според последните изследвания, опасните микроорганизми във въздуха около такива устройства са 27 пъти повече, отколкото около стойките с хартиени кърпи. Струята топъл въздух разпространява бактерии не само върху човека, който си суши ръцете, но и върху тези които просто стоят наблизо.

6. Избърсвате гърлото на бутилката, от която друг е пил

Чуждата слюнка вече е попаднала в бутилката и, колкото и да търкате гърлото, няма да се отървете от бактериите. Още повече, че тази процедура не се прави с току що измити ръце, дори се забърсва и с някакъв край на дреха – още един начин милиони микроби да се озоват в напитката.

7. Следвате правилото на 5-те секунди

Разбира се, това не е точно правило, а шега от детството, но все пак много възрастни и до ден днешен вярват, че падналата храна, която е пролежала на пода по-малко от 5 секунди, не е замърсена с бактерии. Доказано е, че 99% от микроорганизмите се залепват по храната в момента, в който тя докосне пода.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Джино Бианкалана, разочарован, че си остана в България.

Ето как да се погрижиш за душевното си здраве, ако не можеш да си позволиш терапия