in

6 причини да заобичате черен шоколад

Хубавата новина е, че учените съветват да се яде шоколад всеки ден. Лошата е, че за истински шоколад се смята само черния. Колкото повече какао и колкото по-малко захар има в него, толкова по-полезен е за здравето.

1. Шоколадът провокира мозъка да работи

Това става поради няколкото полезни вещества: олифенолите подобряват кръвообращението, фенилалинът – паметта, а теоброминът и кофеинът повишават работоспособността. Парченце черен шоколад помага в работата и в ученето по-добре, отколкото чаша кафе.

2. В него има повече антиоксиданти, отколкото в зеления чай и ябълките

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които предизвикват рак, атеросклероза, болестта на Алцхаймер, диабет, катаракти и още около 50 опасни заболявания.

3. Един от най-добрите афродизиаци на жените

Казват, че Казанова винаги е носил шоколад със себе си. Отдавна е известно, че любителките на шоколад имат по-високо ниво на сексуално желание и удовлетворение от секса отколкото жените, които предпочитат друг вид сладкиши. До такъв извод са достигнали учени от Милано. Работата е там, че вече известният ни фенилалалин не само подобрява паметта, но и провокира изработката на ендорфини. Щастливата жена е страстна жена.

4. Шоколадът подобрява настроението

Освен фенилалалин, какаовите ядки съдържат редица вещества, които понижават стреса и подобряват настроението. В шоколада има и вещества, които действат като марихуана, само, че за да се достигне този наркотичен ефект, трябва да се изядат минимум 55 шоколада.

5. Бори се с болестите на сърцето и съдовете

Учените проследили храненето на 55 000 човека на възраст от 50 до 64 години и установили, че тези, които редовно хапват по 30 грама шоколад на ден, по-рядко страдат от аритмия, имат 30% по-малък риск от възникване на сърдечна болест и с 25% по-малка вероятност от инсулт.

6. Може да излекува кашлица

Лекарите са доказали, че шоколадът спира кашлицата и дори е по-ефективен и от най-добрите лекарства срещу простуда. В рамките на експеримента на участниците са предлагани различни лекарства срещу кашлица – с кодеин, с теобромином (какъвто съдържа какаото) и плацебо. После участниците били подложени на въздействието на капсацин (лютото вещество в чушките), който предизвиква кихане и кашляне. Оказало се, че групата, която приема лекарство с теобромином, имала нужда от тройно по-голяма доза капсацин, за да започне да кашля.

Противопоказания на черния шоколад

  • Не се препоръчва на деца, на хора с безсъние или с високо кръвно налягане.

  • В никакъв случай не се дава шоколад на котки и кучета. Веществата теобромин и метилксантин, които се съдържат в шоколада са крайно токсични за животните и водят до смърт.

  • Не бива да се яде повече от 30 грама шоколад на ден, иначе ще се появи безсъние и повишено кръвно налягане.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 50.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 50.000000%

Нещата, които да правим, когато се чувстваме самотни

Парис Хилтън загуби годежния си пръстен за 2 милиона долара