in

5 признака на депресия: проверете себе си и своите близки

Трябва да е ясно, че човекът в депресия не гледа в една точка и не плаче постоянно. Възможно е, той да изглежда напълно щастлив, а всъщност да има нужда от помощ! Психотерапевтите отделят няколко тревожни признаци за депресия. Има ли ги и при вас?

1. Събуждате се рано или спите много

80% от болните от депресия се оплакват от нарушения на съня. Ако се събуждате в 4-5 сутринта и повече не можете да заспите, ако спите неспокойно и се събуждате много пъти, това е тревожен сигнал. Обикновено такъв човек се чувства изморен и цял ден иска да се върне в леглото си. Нощните кошмари и сънният паралич са още една червена лампичка.

2. Развлеченията не носят радост

По време на депресия сякаш се губи вкуса към живота: общуването, сексът, хобито престават да носят радост. Ако за пониженото либидо или за липсата на апетит могат да се намерят много причини, то безразличието към любими преди дейности е характерна черта за депресия.

3. Раздразнение и нежелание за общуване

Ако приятелите ви изведнъж станат безинтересни, това също е тревожен сигнал. Мислите на депресирания човек се въртят около събитията, които са предизвикали депресията или около самото състояние. Иска ви се да останете насаме със себе си и нямате нужда от компания. Състоянието се задълбава още повече, а другите хора ви напрягат, защото навлизат в личното ви пространство. Разговорите с тях не са интересни, вашите проблеми са ви достатъчни. По време на депресия практически не се чувстват емоции и затова любов не може да се появи. Вниманието и интересът затормозяват допълнително и изглеждат прекалено сложни и изморителни и, в повечето случаи предизвикват раздразнение.

4. Силна умора

Моралните страдания са нещо много изморително. Депресията отнема толкова много енергия, че не остават сили за нищо друго. Невъзможно е да се ходи на работа, да се спортува или да се поддържа ред в дома. И не – вие не сте слаби и мързеливи! Нужна ви е помощ!

5. Рязко отслабване или натрупване на килограми

При някои депресирани се забелязва загуба на апетит, а при други – прекомерно желания за хранене. И едното, и другото са тревожни симптоми. Особено, ако изведнъж заобичате понички и шоколади.

Захарта повдига настроението, затова в подтиснато състояние интуитивно ни влече към сладко. Колебанията в теглото са общ и лесно забележим признак за проява на депресия.

Тук се отнасят и равнодушието към външния вид. Депресията прави изпълнението на ежедневните ритуали като взимане на душ или поставяне на грим практически невъзможни. Ако започнете да избягвате тази рутинна грижа за себе си, трябва да се обърнете към специалист.

Някой хора ще възразят, че всички тези признаци могат да са проява на стрес или на обикновено лошо настроение. Разликата може да се направи много лесно според продължителността на симптомите. Ако те продължават повече от 2 седмици и при това заемат по-голямата част от деня – време е за лекар.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 50.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 50.000000%

Брад Пит и Дженифър Анистън отново заедно

Защо състраданието е вредно?