in

5 основни принципа в интериорния дизайн

Интериорният дизайн е онази частица, която превръща къщата или апартамента в уютен дом. Тя също е толкова важна, колкото и архитектурата, затова има нужда от специално внимание. Да обзаведете новото си местенце и да го превърнете в дом е едно от най-вълнуващите неща, като да отглеждаш дете.

За човек, който не е професионалист в областта, обаче, да обзаведе дома си може да бъде сложна и изтощителна задача. Особено когато нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. За щастие, има начин да я направите по-лесна, следвайки тези пет основни принципа, на които залагат и професионалистите интериорни дизайнери по света.

 

1. Мислете в перспектива

Освен че красивият дом е резултат от щастливата връзка между архитектура и интериорен дизайн, начинът, по който гледате на една стая, е това, което я превръща в краен продукт или в такъв, който търпи корекции. Второто е много по-практично, особено ако обзавеждате детска стая. Там, например, най-добрият цвят за стената е белият. Защо? Може да изглежда консервативно, но белият цвят много по-лесно показва кога има нужда от почистване. Освен това, върху него е много по-лесно да се правят помени, отколкото върху синьо, например.

 

2. Интуиция

Доверявайте се на интуицията си, когато избирате мебели, цветове, материи за новия си дом. Ако сте си представяли нещо, но в действителност не ви харесва толкова, колкото сте си мислили, просто го сменете. Доверете се на вътрешните си инстинкти, а те ще ви помогнат да създадете максимален уют и комфорт в дома ви.

 

3. Помощници

Въпреки хилядите списания и сайтове, от които може да черпите идеи за новия си дом, красиво подреденият такъв изисква внимание към детайлите и избора на мебели. Затова, освен съвременните дизайни, хвърлете един поглед и на онези, създавани в средата на миналия век, например дизайните на небезизвестния Джон Дикинсън, според който една стая е напълно завършена, когато вече няма какво да се извади от нея.

 

4. Изобилие

Цветовете са най-добрият начин да направите изявление. Ярките и силни цветове са идеални за целта. Няма ограничение в цветовете, които избирате. Запомнете само едно, винаги добавяйте и неутрален цвят към интериора, който да балансира силата на останалите – бяло, бежово, охра. Това е много важно, особено ако използвате повече от един силен цвят – синьо и оранжево например.

 

5. Мащабирането

Мащабирането е един много важен аспект, на който трябва да обърнете внимание при обзавеждането на дома си. Размерите на мебелите и дали те пасват на стаята, в която ще бъдат позиционирани, е нещото, което разкрива имат ли място те в нея. Не се страхувайте да поставяте големи мебели в малки стаи. Според интериорните дизайнери, един по-голям, но стойностен предмет е много по-ценен от стотици малки, но без особено предназначение.

 

 

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Защо е опасен дисбалансът на захар в кръвта?

Грешките в прическата състаряват