in

5 неща, които трябва да знаем, когато избираме пердета и завеси

Имате нужда от пердета или завеси за своя дом. Тръгвате по магазините за платове, за избор на десени или преглеждате онлайн магазините. Но не знаете какви пердета или завеси искате? Не страшно! Ето какво трябва да знаете при избора на пердета и завеси за своя дом:

1. Важно е да знаете в какъв стил трябва да е декорацията на прозорците. А тя ще се определи от стила на стаята. Дори едноцветните платове имат точно определено място във всеки интериорен стил.

Ако стаята Ви е в класически стил, няма как да сложите пердета с десен на точки или в една стая с лежерен, леко небрежен стил, тежките жакардови завеси биха били недобра идея.

2. Трябва да решите пердета или завеси искате, или комбинация от двете. До скоро комбинацията перде – завеса вървяха неразделно, но сега този избор зависи от изложението на помещението, колко светлина е необходима на стаята, както естетствено и от личния Ви избор.

3. Материите – винаги сме казвали, че естествените материи – памук, лен, коприна са най – добрият вариант за една завеса. Но тези материи изискат и повече поддръжка – повечето платове са за ръчно пране и трудно се гладят. Изкуствените се поддържат лесно и не изискват специални грижи. В днешното ежедневие, това е от значение за една домакиня. Но пък естествените материи стоят много по – добре от изкуствените.

Как ще пада пердето, също зависи от материята на избрания плата. В този случай е най – добре да посетите магазина за платовелично, където да изпробвате с мостра, как стои набрано парчето, как пропуска светлината и как променя цвета си, според светлината. Най – добре е, ако тази проба стане на естествена и изкуствена светлина.

Материите стареят, както всичко в природата. Но как ще остарява Вашето перде, зависи от разположението на помещението, в което ще се поставят пердетата. В едно помещение, с много светлина, то тя би състарила по – бързо материята.

Разположението на стаята също влияе върху избора на материя. Ако помещението е северно, една тежка завеса би изолирала студа в стаята. Същата завеса би стопирала и напористите слънчеви лъчи.

4. Начин на окачване – това зависи както от личния избор, така и от архитектурата на стаята. От избора на закачане на пердетата ще се определи и необходимият метраж, както и ушиването. Най – честият избор за окачване на пердетата е набор в горната част.

5.Тук идва вече ред на дизайна – какъв цвят ще са пердетата, с каква шарка или щампа ще са завесите, е личен изборкойто трябва да е съобразен, както със стила на стаята, така и с избора на цветове в нея. Важно е, пердетата и завесите да допълват интериора на едно помещение, като не е изключено те да са акцента – фокусната точка в стаята.

Когато избирате пердета, нашият съвет е, те да бъдат естествено продължение на цвета на стената, а акцентът да пада върху завесата. Но това пак е индивидуален избор и всичко зависи от самия интериор.

Бъдете смели – използвайте повече от един десен за Вашите пердета. Защо не, лявата и дясната част на прозореца да са в различни, допълващин се десени.

И не като последно, искаме да наблегнем на нещо, което забелязваме у клиентите. Когато купуват пердета, те го правят така, сякаш няма да сложат повече никога нови. Отминаха времената, когато бабите ни държаха завесите на прозорците по 20 – 30 години. Имаме по няколко чифта обувки за сезон в гардероба си, по няколко очила, според тоалета си, защо да нямаме и няколко комплекта завеси, според сезона, настроението или настъпващия празник. Живеем в забързани и бързо променящи се времена и е недопустимо да избираме завесите си, като, че ли никога повече няма да ги сменим. Помислете над това!

 

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Чакалтая – една хижа в небето

Чудотворното аязмо в село Момчиловци