in

4 от най-тежките последици от връзка с емоционален насилник

Тези ефекти остават дълго във времето, дори и да се разделим с него

Емоционалното насилие е сред най-трудните за разпознаване и преодоляване форми на насилие, тъй като неговите белези не са така видими, както насиненото око например. За разлика от физическото и сексуално насилие емоционалният натиск не оставя външни следи, които да го издават. Но ефектът от подобно насилие, за съжаление, може да бъде много дълъг във времето. Възможно е да има разрушително действие върху психиката, самочувствието и да повлияе негативно върху начина на живот и неговото качество.

Последиците от емоционалното насилие могат да продължат до края на живота на един човек, влияейки на отношенията му с околните, професионалния живот и най-вече емоционалното и психическо здраве.

Последствията могат да бъдат най-често:

1. Самооценка

Според майското издание от 2005 година на „Журнал за емоционално насилие“, един от най-честите и срещани психологически ефекти от подобно насилие е формирането на прекалено ниски самочувствие и самооценка. Това се дължи на обстоятелството, че насилниците често се фокусират в области, в които тяхната жертва вече има проблеми със самочувствието и ѝ липсва увереност, като например външен вид, тегло, интелигентност, кариера. Това подкопава увереността на потиснатия човек и още повече задълбочава проблемите му с ниската самооценка.

2. Доверие

Според същото изследване, споменато в горния абзац, друг сериозен психологически ефект вследствие на емоционално насилие е неспособността да се довериш на хора, близки до теб. Когато връзката навлезе в период на емоционален тормоз, потисканият човек в двойката започва съвсем естествено да губи доверие в насилника си. Но тази липса на доверие се пренася и върху отношенията му с другите хора в неговото обкръжение, дори и с много близки такива.

Често срещани са примерите, в които емоционално потискани жени не споделят дори с най-близките си и никой не подозира за тяхната лична драма. Често обяснението за това поведение е, че насилваният човек губи доверието си в партньора, на когото е вярвал безусловно и след тази загуба вече не се чувства безопасно да се довери на друг.

3. Отрицание

Един от изводите на цитираното вече изследване показва, че макар децата да са тези, които потъват в преживяванията и ефектите от емоционалното насилие в детството им, възрастните са онези, които в случаи на емоционален тормоз често изпадат в състояние на отрицание относно обстоятелствата около насилието. Много хора дори отричат, че е възможен друг вид насилие, ако не е налице физически такъв.

Според изследването, точно този ефект на отрицание е отчасти причината, поради която много жени остават във връзки с емоционален насилник. Те често са в състояние на отрицание и не приемат сериозността на проблема си, както и ефектът от този тормоз върху живота им.

4. Стрес

Според Университета в Мичиган, психологическите ефекти не са единствените последствия, които жертвите на емоционално насилие изпитват. Съжителството с насилника се отразява негативно, повишавайки нивата на стрес, който може да се изрази като чести главоболия, болки в гърба и врата, и дори болки в крайниците.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Бродиране на коса върху… различни валути! Ето как

Най-добрите етерични масла за коса при 5 от най-често срещаните проблеми с нея