in

3 филма на Уди Алън, които да гледате това лято

Ако още не сте ги гледали, това лято е идеалният момент за тях

Уди Алън – гениален режисьор, блестящ сценарист, забележителен актьор. Колкото и суперлативи да се изсипят върху него, няма да са достатъчни, за да опишат неговия безапелационен, извънземен талант. Макар от години да е замесен в секс скандал и дори някои актьори да се дистанцираха от него, неговите филми все така възхищават със своята лекота, финес и така характерния алъновски интелигентен хумор.

Повечето от актрисите, негови музи, взели участие в негов проект, се увенчават със заветния Оскар. Сред тях са Даян Кийтън – „Ани Хол“, Даян Уийст – „Пурпурната роза от Кайро“ и „Хана и нейните сестри“, Пенелопе Крус – „Вики Кристина Барселона“, Кейт Бланшет – „Син Жасмин“.

 

1. „Вики Кристина Барселона“

Според критиците това е един от най-изящните му филми – едно дълбинно изследване на любовта в нейните красиви (и не чак толкова) прояви. Сюжетът разказва за две млади приятелки американки – Вики и Кристина, които отиват в Барселона, за да прекарат ваканцията си там. Двете героини са диагонални противоположности. Вики е по-предпазлива, докато Кристина е авантюристка със свободен дух, която веднага се впуска в интимна авантюра с привлекателния художник Хуан Антонио, към когото обаче и Вики е силно привлечена. В заформилата се геометрична любовна форма се намесва и психологически нестабилната бивша жена на Хуан – Мария Елена, към която той все още има чувства. Така преплели се, техните съдби предизвикват вълни от емоции, които ще завладеят и вас.

2. „Полунощ в Париж“

„Ясно е, че съм пристрастен към Ню Йорк, защото съм роден и израснал там, но ако не живеех в Ню Йорк, щях да живея в Париж“, споделя Алън. Магичното повествувание в „Полунощ в Париж“ е едно своеобразно обяснение в любов към града на влюбените. Действието на филма се развива в наши дни и ни отвежда при Гил и неговата годеница Инес, за която ще се ожени през есента. Двамата заедно с нейните родители отиват в Париж, където бащата има бизнес среща. Една нощ, докато Гил се разхожда в града, се загубва. Отчаян сяда на улицата, когато внезапно пред него спира ретро кола и хората отвътре го канят да се присъедини към тях. Така Гил попада в миналото, в 20-те години на 20 век, наричани „златната ера“. Там той се запознава с известни личности като Салвадор Дали и Хемингуей и открива една нова любов…

3. „Почти нормален“

Въпреки че не е награждаван и е приет със смесени чувства от критиката, според мен „Почти нормален“ заслужава почетното десето място в класацията. Тази, ако можем да я наречем екзистенциална драма с неочакван финал, има какво да покаже. Главните роли са поверени на Хоакин Финикс и Ема Стоун. Ейб Лукас (Финикс) е професор по философия, който се мести в малко американско градче, за да преподава. Както всеки персонаж на Алън, и този блести със своите странности. Ейб е на средна възраст, алкохолизиран и в екзистенциална криза. Лъч светлина в неговия тъмен тунел на безсмислието се появява след като се запознава с младата и витална Джил (Стоун). Тя бързо се превръща освен в негов довереник, но и в нещо повече. Тя става и неволен съучастник в зловещото деяние на Ейб, с което той иска да осмисли съществуването си. Един филм, успешно жонглиращ с моралните въпроси за доброто и злото.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

10-те най-красиви места в България

Японска художничка прави реалистични котки от филц