in

10-те най-известни храма в Хималаите

Индийските Хималаи са били дом на интензивен религиозен живот от незапомнени времена. Мъдреци, Риши и йоги са достигали до скрити кътчета, за да медитират. Индийски свещени текстове и епоси разказват истории за чудеса и събития. Сега ще ви споделим кои са най-известните 10 храма в Хималаите. Най-известният от хималайските храмове (mandirs) се намира на древен поклоннически маршрут, наречен „Чота Чар Дхам“, но, ако ви се отдаде възможност, не пропускайте да посетите и Бадринат, Ганготри, Кедарнат и Ямунотри.

Храм на Бадринат
Храм на Бадринат

Храм на Бадринат
Храмът Бадринат се намира на брега на река Алакнанда и е посветен на Вишну и по-специално на неговите превъплъщения – мъдреците Нара и Нараяна. Махабхарата казва, че те са прекарали много години в строги лишения на това свято място. Според друга легенда, Вишну е медитирал на това място дълго време, а любимата му Лакшми го е закриляла от слънчевата светлина. Разположен на височина от 3,133 м над морското равнище, храмът се намира на място със сурови атмосферни условия. Отворен е 6 месеца от годината – от април до началото на ноември. Осъзнавайки важността на поклонничеството, сред местните се носи поверието: „Има много от свещените места на земята, в рая и ада, но нищо не може да се сравни с Бадринат“.

Ганготри

Храмът Ганготри
Хамът Ганготри се намира на мястото, от където извира река Ганг. Повечето хиндуисти вярват, че това е домът на Ганга, богинята на Мъдростта и е свещеното душа на река Ганг. Това е още една важна точка от маршрута „Чота Чар Дхам Ятра. Храмът в днешния му облик е построен през 18 век.
Според хиндуистката свещена история, цар Бхагирата медитирал на това място, за да получи благословията на богинята Ганга и да освободи от греховете своите предшественици.
Всеки април Ганга се завръща в Ганготри от зимния си подслон. Този ден се чества в продължение на почти 700 години.

Кадарнат

Храмът Кедарнат
Кедарнат Мандир Kedarnath Мандир е друго важно място по маршрута Чота Чар Дхам, кръстен на цар Кедър, чиято дъщеря Вринда е била превъплъщение на Лакшми – богинята на Красотата, Любовта и Просперитета. Светилището е построено през 8 век и е един от дванадесетте храма, в които се подвизавал Джиотрилингам, който обещава да освободи от нищета всеки, почитащ бог Шива.
В близост до храма има извор, за чиято светена вода се вярва, че е смес от 5-те океана и че може да стои без да си разваля качествата много години. Използва се в множество ритуали.

Ямунотри

Храмът Ямунотри
Храмът Ямунотри се намира на левия бряг на река Ямуна, кръстена на името на богинята Ямуна. Храмът обикновено отваря врати в края на април и може да бъде посещаван до Дивали (между средата на октомври и началото на ноември).

Има два горещи извора в близост до него: Сурия Кунд с вряща вода, където поклонниците хвърлят ориз за богинята, и Гаури Кунд с топла вода за измиване.

Амърнат в Жаму и Кашмир

Пещерният храм Амърнат в Жаму и Кашмир
Според легендата, Шива е давал безсмъртие на боговете като ги благославял с небесен нектар. Скрит, сякаш изгубен и забравен през Средновековието, в трудния район на Хималаите, пещерата-храм Амърант е мястото, където Шива посвещавал Париати в тайнството на безсмъртието.
В пещерата на Амърнат има ледени сталагмити: в ляво – стои Ганеша, а в дясно – Париати и Бхаирава. Те често си променят размерът, най-големи стават, когато е пълнолуние и най-малки – по време на новолуние.

Байерсвари

Храмът Байерсвари
Намира се в Кангра близо Дхармсала в Химачал Прадеш е посветен на Деви, който е едно от превъплъщения на богинята Maa Парвати.
Ежегодният фестивал Макар Санкранти се празнува в близост до този храм и свещената традиция повелява полагане на топено масло върху идола на богинята, измиване със студена вода 100 пъти и декориране с цветя.

Чинтпурни – тук желанията се свъдват, но само ако вярвате безрезервно

Храмът Чинтпурни
Тук на почит е Шакти Петха. Храмът е известен с безглавата богиня Чхиннамаста, която помага на хората да си освободят съзнанието и да се откъснат от физическото си тяло. Поклонниците трябва да носят сладки, плодове и цветя, за да удовлетворят богинята. Ако попитате нея нещо със силна вяра, тя ще направи вашето желание да се сбъдне.

Дакшесуара Махадев – посветен на Шива и първата му съпруга Сати

Храмът Дакшесуара Махадев
Намира на брега на Ганг и е едно от най-известните свети места в Харидвар. Той е посветен на Шива и първата му съпруга Сати. През вековете мъдростта Вишну спасява света от пълно унищожение след разгневяване на Шива. Този храм е широко известен с дивите Шиваратри фестивали, посветени на брака на Сати и Шива. Те привличат много поклонници всяка година.

Гурдуара Гуру Гобинд Синг

Храмът Гурдуара Гуру Гобинд Синг
Сикхистки храм, разположен в Манди в Химачала Прадеш . Хиндуистката история го свързва с престоя и медитацията на Гуру Гобинд Синг по покана на владетеля на Мандри. Когато решил да си ходи, той казал: „Ако някой се опита да ограби Манди, куршуми ще завалят от небето“. До днес се пазят някои от свещените предмети на гуруто: свещеното легло, рабаб (музикален инструнмент), бандук (оръжие) и талай (свещени книжа).

Триюгинараян

Храмът Триюгинараян

Намира се в близост Гупт Каши в Утар Прадеш и е посветен на Шива, Парвати и Нараян. Той е известен сред поклонниците със своя вечен огън.

Парвати била дъщеря на крал Химаван. Тя се счита за олицетворение на Хималаите и въплъщение на Шакти. Веднъж опитала да привлече вниманието на Шива с красотата си, но не успяла, така че тя променила тактиката си и го спечелила чрез практикуване на строги покаяния. Шива и Парвати се оженват в Шиваратри в присъствието на светия огън, който все още гори в Триюгинараян
Мандир и символизира божествената сакралност.

Преди сватбата си Шива и Парвати се къпят в три местни извора, които са станали много популярни сред поклонниците, за които също се смята, че лекуват безплодие.

 

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Viva Cuba: Слънчевата Хавана в кампания на Chanel

Защо обичаме мазни храни?