in

10 скандални кукли Барби

Барби е гениално творение на фирмата Mattel, което отдавна излиза извън рамките на обикновените играчки. Барби диктува модните тенденции и е еднакво интересна както за децата, така и за възрастните.

1. Света Барби

Аржентинските дизайнери Пол Паолини и Марианела Перели създават цяла серия кукли Барби, въплащавайки боговете и светците на католическата, будистката и ислямската религия. Реакцията на обществеността е крайно негативна и повечето хора виждат в колекцията обида за религиозните чувства.

2. Бременна Барби

Тази играчка излиза на пазара вече 15 години в различни вариации. Първата бременна Барби среща яростна критика и мнозина подчертават, че раждането е интимна ситуация и да се показва така на децата е неетично. За цялото това време, обаче, няма никакви доказателства, че куклата се отразява зле на детската психика.

3. Барби Орео

Едно от най-трудно обяснимите решения на компанията-производител на кукли е да пусне в рамките на PR –кампания на бисквитите Орео, Барби с това име. Абсурдността на ситуацията идва от слогана на Орео „Черни отвън, бели отвътре“, който придобива печална популярност като унизително расистко изказване. Тъмната кожа на Барби налива още масло в огъня и куклата в свалена от производство.

4. Барби-инвалид

Барби в инвалидна количка е доста смело, но правилно решение. Оказва се, че куклата може да помогне на хлапетата с недъзи повече, отколкото всякакви психолози и тренинги. Куклата се нарича Беки и е кръстена на момиченце с церебрална парализа, което обърнало внимание на производителите, че в къщичката на Барби не може да се влезе с инвалидна количка.

5. Барби – баба

Куклата, която по принцип изразява идеала на американската мечта, все повече се доближава до реалността. Така производителите показват на децата, че Барби не само ражда и боледува, но и остарява. Има и версия на дядо Кен.

6. Барби – Джаки Кенеди

Образът на опечалената вдовица на президента Джон Кенеди се появява през 1963г. и много скоро се превръща в култов. Дори в траура си, Първата дама е облечена в костюм Chanel. Тази кукла, както и всички други Барби, посветени на известни жени, със сигурност не са предназначени за децата, а отиват при колекционерите.

7. Барби-дебеланка

Mattel не подминава и проблема с наднорменото тегло сред децата и растящата популярност на фастфуд храните. Слоганът на тази кукла е „Пазете детето си от затлъстяване“, но много критици виждат пълничката Барби като пример за малките, че наднорменото тегло е нещо нормално.

8. Барби- зомби

Както в случая с вдовицата Барби, куклата-мъртвец едва ли е предназначена за децата. Този мрачен модел е подходящ само за колекционери или музейни сбирки.

9. Барби-мюсюлманка

Трябва да се признае, че тази кукла наистина е интересен експеримент. Да се смеси образа на най-секси куклата със строгите порядки на мюсюлманския свят е истинско предизвикателство. Куклата е направена така, че да не обижда чувствата на вярващите.

10. Барби – еднорог

Едно от рекламните послания на този модел Барби е: „Това е куклата, която винаги сте искали, но до сега не знаехте за това!“. Експериментът на Marttel е много мил, но и много странен. На кого ли му е хрумнало да обедини образа на принцесата с образа на коня-еднорог и да ги превърне в едно същество?


Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ще се жени ли синът на Дейвид Бекъм?

Кои са болестите, които Коледа ни причинява?