in

Храните, които естествено ще избелят зъбите ти

Ако една снимка говори повече от хиляди думи, тогава усмивката трябва да струва поне милион. Усмихването не само ни прави по-щастливи, всъщност кара другите да ни възприемат като по-привлекателни, спокойни и искрени. И докато това може да е достатъчно причина да започнете да се усмихвате, зъбите, които са нещо по-малко от перлено бяло, могат да ни накарат да се притесняваме да ги покажем. Разбира се, има  избелващи лечения, но те често са скъпи и могат да доведат до голяма чувствителност на зъбите. За щастие, има и по-добър начин.

Чрез стратегическо включване на определени храни в нашата диета, ние можем да избелваме зъбите естествено, като същевременно подобряваме и цялостното здраве. Зъбите ви играят няколко роли, когато става въпрос за грижа за цялостното здраве. Една балансирана диета, фокусирана върху цели плодове и зеленчуци, постни протеини, калциеви източници, включително млечни продукти и вода, не само ще ви донесе стройна талия, но и красива усмивка. Ако искате да имате блестяща бяла усмивка, ето храните, които трябва да ядете!

 

Портокали

Пълни с витамин С, портокалите са с ниско съдържание на мазнини, богати на хранителни вещества и вкусни, което ги прави идеалната лека закуска. Но освен че е полезен, този цитрусов плод действа и като избелва по естествен начин зъбите. Изследванията показват, че ензимът бромелаин в портокалите отстранява петна. Бромелаин също така помага да се разпадне плаката, която, ако не е елиминирана, може да доведе до киселини, които могат да разрушат емайла на зъбите и да доведат до зъбни кухини.

 

Ананас

Яденето на ананас може да помогне да се усмихнете на следващото ниво. Подобно на портокалите, ананасите съдържат естествения ензим за отстраняване на петна, бромелаин. Ананасът, подобно на другите цитрусови плодове, също така увеличава слюнката като по този начин естествено измива зъбите. Бромелаинът е ефективна съставка в пастите за отстраняване на петна по зъбите.

 

Ягоди

Ягодите съдържат ензим, наречен ябълчна киселина, който действа като естествен стягащ елемент за отстраняване на повърхностното обезцветяване. Освен за ядене, те могат да се използват за избелване, като просто поставите ягоди за 5 минути върху зъбите си и след това ги измиете.

 

Ядки и семена

Ядките и семките са важна част от всяка здравословна диета. Освен че са добър източник на растителен протеин, ядките съдържат и здравословни мазнини и фибри. Яденето им също може да помогне да поддържате зъбите здрави. Освен че е лесна и преносима лека закуска, ядките и семената са леко абразивни и могат да нарушат повърхностните петна по зъбите.  Бадемите, например, са особено благоприятна за зъбите храна, благодарение на високите нива на калций и ниското съдържание на захар.

 

Ябълки

Една ябълка на ден може да направи повече, отколкото да задържи болестите на далече. Тя може да попречи и на зъболекаря.  Тези хрупкави плодове работят като естествен абразивен скраб за зъбите.  Когато става дума за запазване на зъбите бели, ябълките също имат висока концентрация на ябълчна киселина, която се използва в някои пасти за зъби, тази киселина увеличава слюнката, която почиства зъбите и помага за отстраняване на петна.

 

Целина

Подобно на ябълките, целината помага да се създаде повече слюнка в устата. Слюнката предотвратява появата на плака, а от там и на петна.  Целина също е пълна с други хранителни вещества, включително калий за здравословен метаболизъм, калций, фибри и витамин К, което е от съществено значение за здравата костна и бъбречна функция.

 

Моркови и броколи

Тези зеленчуци действат като естествени средства за премахване на петна чрез увеличаване на производството на слюнка, което служи като самопочистващ агент на устата. Те също така могат да убият бактериите, които причиняват лош дъх, а съдържанието на влакна помага за изчистването на зъбите. Както морковите, така и броколите са голям източник на витамин С, калций и фибри.

 

Враговете на белите зъби!

Точно както има много храни, които могат да помогнат естествено да избелят зъбите, също има и много такива, които правят точно обратното. Ако искате бели зъби, специалистите  препоръчват да се избягват неща като кафе, чай, червено вино, тъмни плодове, сок от тъмни плодове и соев сос  в името на бялата усмивка. Тютюнопушенето също е голям фактор, който допринася за пожълтяването на зъбите. Захарта в бисквити, твърди бонбони и други прости въглехидрати се забиват в зъбите ви и стават основното хранене за бактериите в устата ви. Когато бактериите изяждат тези захари, те отделят киселини, които водят до разпадане на зъбите.

 

Здравословна диета – здрава усмивка

Заключението: когато правим добър избор на храна, нашите усмивки естествено ще бъдат възнаградени. Има дълбока връзка между устата и цялостното здраве на организма. Добрата хигиена на устната кухина е врата към доброто здраве на цялото тяло. И обратното, лошото устно здраве е свързано с болести като рак на гърдата, диабет, сърдечни заболявания и инсулт.  И докато здравословното хранене е основен приоритет, то ползите от белите зъби са много повече.Усмивката е универсален език, който може да направи чудеса с живота ви.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Мицеларна вода: за и против

Признаците, че тази връзка не те прави щастлива