in

Топ 5 на най-екстремните мостове в света

The Immortal Bridge, Китай

The Royal Gorge Bridge, Колорадо

Нарича се още Мост на Кралското дефиле. Ако панически се страхувате от височини, не опитвайте да преминете по моста. Той се извисява на височината на 90-етажна сграда или 291 метра над река Арканзас. Преди повече от 400 години индианците владеели това живописно място. 200 години по-късно станало ясно, че в дефилето има залежи на сребро и много железопътни компании се опитвали да се доберат до строителството на път в района. Мостът е построен през 1929 г. и сега е една от туристическите забележителности на региона. Мостът е пригоден за пешеходни разходки. Освен невероятната красота на пейзажа, дефилето предлага още зоопарк, въжени пътища и градче, построено по образец от 1880 г.

Carrick-a-Rede Rope Bridge, Ирландия

Мостът се намира в Северна Ирландия и съединява континента с малкия остров Карик. Ако преодолеете страха си и изминете само 20 метра, вече ще сте на красивия остров с тайнствена история. Ежегодно повече от 300 хиляди туристи посещават района и преминават по моста, висок 30 метра. В превод, името на моста означава „камък на пътя“. Според легендата, преди около 350 години на острова живял рибар, който построил моста. От тогава мостът е реконструиран много пъти. Последният му ремонт е от 2008 г. Входът за острова и съответно за моста е 4 евро. Историята не познава нито един случай на паднал от моста човек. В същото време, много от хората, които веднъж попаднат на острова се страхуват да се върнат обратно и ги прибират с лодки. Истинско изпитание е преминаването на моста в лошо време, когато вятърът го люлее насам натам.

The Immortal Bridge, Китай

В китайската провинция Шандон се намира много интересно място – Манут Тай (Жълти планини). Те имат сакрално значение и се асоциират с началото, с раждането и прераждането. Тези, които се качат на върха на планината, могат да видят Безсмъртния мост. Самият мост представлява три гигантски камъка и няколко по-малки. Съоръжението е създадено от природата. Никой не знае кога камъните са се появили тук и са образували опасния мост. Вероятно мостът съществува от последния ледников период и затова го наричат Безсмъртен.

The Old Bridge of Konitsa, Гърция

Старият гръцки мост се намира над река Аоос. Той служи за вход в град със същото име. Днешният каменен мост е построен на мястото на дървен още преди 200 години. Този, изглеждащ прост мост, е изисквал не малко грижи в миналото. Строен е от майстор Костас Фронцос заедно с 50 помощника. За времето си е бил най-високия и най-широкия мост във вид на арка в Гърция. Дълги години мостът е бил единствения начин за влизане в града. Под арката на моста има малка камбана. Местните казват, че когато камбаната бие, преминаването е опасно. Старият мост е много здрав и устойчив. Още през 1913 г., турците са се опитали да го разрушат, но и до днес 40-метровата арка е на мястото си.

Hussaini Hanging Bridge, Пакистан

Дори само разглеждането на снимка на този мост изглежда опасно. За пакистанците от планините мост като този е нещо обикновено. С помощта на моста селяните пресичат езерото Борит и отиват Равалпинди. Мостът е много дълъг и се състои от дъски, част от които са стари и счупени. Освен всичко това, мостът се клати от вятъра, но продължава да привлича жадни за екстремни преживявания туристи.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Поканиха Амал Клуни на работа в Британския парламент

Как да избегнем алергията към козметика