in

Топ 10 на най-странните градски скулптури

Какво може да характеризира един град? Жителите и техните колоритни навици, туристическите забележителности и паметниците. Някои от тях действително са уникални и заслужават фокуса на вниманието. Фантазията на архитектите поразява, скулпторите могат да се похвалят със златните си ръце, а минувачите могат да си направят селфи с паметника.

1. Неизвестният чиновник, Рейкявик

Паметникът е създаден през 1994г., от исландския художник и скулптор Магнус Томасон. Това е най-изразителната и остроумна скулптура в Рейкявик.

2. Обувки на брега на Дунав, Будапеща

Това е мемориал в памет на жертвите на Холокоста. Идеята за мемориал на брега на Дунав е на режисьора Кена Тогая и е изпълнена от унгарския скулптор Дюла Пауар. Отлятата от чугун скулптурна композиция представлява 60 чифта мъжки, дамски и детски обувки, оставени до водата на реката.

3. Паметник на гигантския кран, Винтертур

Този гигантски кран е истинска атракция за минувачите. Цялата тайна е, че в него е скрита търба, от която се стича вода и го превръща във фонтан.

4. Разширение, Ню Йорк

Двуметрова композиция е на светещ постамент, на който е седнала жена в поза лотос. Тялото има процепи, през които преминават лъчи светлина. Тази удивителна композиция е смятана за един от шедьоврите на съвременното изкуство.

5. Паметник на храненето, Женева

Паметникът представлява огромна вилица на брега на Женевското езеро, поставена там по поръчка на компанията Nestle. Паметникът служи за указател на централния офис на Nestle и Музея на храненето, разположени наблизо.

6. Паяк, Лондон

9-метровата скулптура е направена от бронз, неръждаема стомана и мрамор от скулптора Луиза Буржоа. „Този паяк е посветен на майка ми, която беше моя най-добра приятелка и, също като паяка, тя беше тъкачка.“ – споделя 95-годишната Буржоа.

7. Паметник на папарака, Братислава

Скулптурата изобразява папарак, скрит зад ъгъла, със зареден фотоапарат. Фигурата се намира близо до едноименния ресторант в центъра на словашката столица.

8. Човек на работа, Братислава

Тази добродушна бронзова фигура е на мъж, който излиза от канализационна шахта. Жителите и гостите на града интерпретират паметника по най-различен начин. Някои го наричат „Водопроводчика“, а според други това е гражданин, който се крие под земята от немците или от комунистите.

9. Паметник на вещицата, Гарц

Този паметник е замислен от автора си като изображение на женското коварство и многоликост и затова трябва да се разгледа от всички страни.

10. Хора край реката, Сингапур

Чонг Фах Чонг е автор на тази композиция и е известен с голямо количество скулптури, изобразяващи хора, които живеят и работят на брега на река Сингапур.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Колко време издържа една отворена бутилка вино

Изненадваща истина за синовете на Шеф Петров!