in

С какво натуралната козметика може да е опасна?

Докато светът възхвалява органичната козметика, екологично чистите съставки и отсъствието на каквато и да е химия, експертите бият тревога и уверяват, че натуралните козметични средства могат да са опасни.

Какво означава козметика без консерванти?

Какво искат жените, когато търсят кремове? Първото, за което гледат е всичко да е натурално. Ето как работи съвременният маркетинг – съвременният жител на големия град е уморен от цялата химия, с която е заобиколен и е достатъчно само да прочете „натурално“ на етикета на стоката и веднага я купува. Малко от ползвателките на козметика разбират какво точно е натурално. Например плашещата дума „емулгатор“ означава съставка от същите мазнини, от които се състоят растителните масла. Липсата на знания позволява да се манипулира мнението на потребителя, да се обърква и да се накланя в една или в друга посока. Всяка втора жена нанася на лицето си крем без консерванти, без да разбира, че натуралните козметични продукти със съдържание на вода се нуждаят от консервация, защото микробилологичното заразяване започва веднага след приготвянето им. Рискът от заразяване с плесени и стафилококи от крем без консерванти е много по-голям от ползите от този крем. Именно по този начин натуралната козметика може да стане опасна.

Последствия от зелената параноя

Логично е жените да се откажат от кремове с вода, които имат нужда от консервиране и да поискат крем на базата на восък или да започнат да използват вместо крем – натурални масла. По този начин кожата ще се обезводни, а всички пори ще се запушат. Когато на етикетите се поставя надпис, че, производителите на това средство се грижат за околната среда, това какво общо има с кожата? В екостандартите са позволени много вещества, които не увреждат почвата, но как се отразяват на кожата е отделен въпрос.

Кое е по-важно от натуралното?

В никакъв случай не се отказвайте от натуралните съставки в козметиката, но екологията не бива да става определящ фактор при избора. Не е сложно да се създаде 100% натурална козметика, по-сложно е да се създаде такъв натурален продукт, който ще има и други свойства, освен подхранване и хидратиране. Прекрасно ще е и, ако този продукт е екологичен, не е тестван върху животни и може да се рециклира. Това са твърде много изисквания и, в този случай е най-добре да вземем егоистичната страна и да се концентрираме само върху полезното действие на козметичното средство върху кожата ни. Всички останали екологични екстри можем да приемем само като бонус.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Официално е! Селена Гомес и Джъстин Бийбър отново са заедно

Какво да облечем на делова среща?