in

С какво е полезно соевото сирене тофу?

Растителното сирене е богато на белтъчини и почти не съдържа мазнини и въглехидрати. Според една от версиите, тофуто се е получило от соево пюре, в което е попаднала изпарена морска вода или калциев сулфат. Сега, вместо калциев сулфат се използва оцет или лимонов сок.

Полезните свойства

1. Сиренето тофу е богато на соеви белтъчни, които помагат да се намали общото ниво на холестерола с 30%, а нивото на лошия холестерол с 35-40%, като нивото на добрия холестерол се повишава. Ако слагате тофу на масата си, това е отлична профилактика срещу атеротромбоза, инфаркт на миокарда и инсулт.

2. Във всеки соев продукт има много фитоестрогени, притежаващи подобно действие на женските полови хормони – естрогени. В периода на постменопаузата, когато нивото на женските хормони пада, соевите фитоестрогени помагат да се възстанови хормоналния баланс.

3. Тофу е прекрасен източник на желязо. Но растителното желязо се усвоява много по-лошо от желязото от месни продукти. Ситуацията може да се поправи, ако към храната се добавят продукти, богати на витамин С: цитруси, плодови сокове, домати, броколи и зеле. Не трябва сиренето тофу да се комбинира с кафе или чай, защото те блокират усвояването на желязо.

4. В 100 грама тофу има само 73 ккал.

5. Ето каква е класацията на соевите продукти по съдържание на белтъчини в 100 грама:

– соя – 28,62 г

– тофу – 9,16 г

– соев сос – 1,89 г

Как да изберете?

  • Купувайте тофу без сол, без билки и други добавки. Правилното тофу попива ароматите на всички продукти, към които се добавя.

  • Твърдото тофу е по-мазно от мекото.

  • Избирайте сирене с високо съдържание на калций, това се изписва на опаковката.

  • Проверявайте срока на годност.

Как се съхранява?

Затвореният пакет с тофу с хартиена опаковка може да се съхранява на стайна температура. Ако е в хладилника, в затворена опаковка, може да се съхранява 5 месеца. Не бива да се замразява, защото ще пожълтее и ще стане поресто, въпреки, че няма да загуби вкусовите си качества.

Ако сиренето е отворено, изплакнете го и го поставете във вода. Оставете кутията в хладилника. Сменяйте водата всеки ден и ще запазите сиренето за цяла седмица.

Как се готви?

Твърдото сирене тофу може да се пържи, а от мекото – да се приготвят сосове, супи и десерти. По принцип, тофуто е безвкусно и задължително му се добавят подправки. Най-лесната рецепта за салата с тофу, включва: 100 грама тофу, 1 ябълка, 1 лимон и 1 маруля. Тофуто се нарязва на кубчета, ябълката се настъргва, а марулята се накъсва на парчета. Към това се добавя вътрешността на половината лимон, нарязана на дребно и сока от другата половина лимон.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Какво става с организма, ако не му достига йод?

Как да изберем първата детска играчка?