in

Страшно красива: 6 идеи за грим за Хелуин

В нощта, наречена Хелуин можете да боядисате устните си в зелено, а очите в червено, да си построите гнездо в косата и да нарушите всички правила на стандартния грим. Възползвайте се от възможността да сте различни веднъж в годината и не обръщайте внимание на упреците, че това не е български празник. Той е интернационален по много причини:

1. Костюмите идват от келтите, които празнували новата си година в края на октомври. Те вярвали, че в новогодишната нощ се отваря границата между живите и мъртвите, като починалите през последната година търсели тела, в които да се вселят. Маскирайки се, живите обърквали духовете.

2. Името на празника Halloween идва от католическия празник на Вси светии, който се чества 3 дни – от 31 октомври до 2 ноември.

3. На празника трябва да се издълбава ряпа, а не тиква. Фенерът се нарича Светещият Джак и е кръстен на ирландски скъперник, който успял 3 пъти да надхитри дявола. Когато починал, Джак не можел да отиде в Рая, понеже бил грешник, но не можел да отиде и в Ада, заради сделките си с дявола. Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа и тръгнал по света в очакване на Страшния съд. Когато празникът се преместил в Америка ряпата била заменена от тиква.

4. Паяците и прилепите не са случайни символи. През средновековието вярвали, че в тези гадини се вселяват духовете на вещиците.

5. Фразата „Пакост или лакомство“ се използва отдавна на празника. Запазена е от празника на Вси светии през средновековието, когато маскирани деца молели за храна и пари в замяна на песни.

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Масло или маргарин?

6 вредни навика, с които трябва да се разделите преди да навършите 30