in

Рецепта от Испания: галисийски октопод с картофи

Галисийският октопод е рибно блюдо, характерно за Галисия, северо-западен регион в Испания, което се приготвя в комбинация с картофи, лютив пипер и едра сол. Традиционно се сервира върху дървена чиния с кръгла форма, заедно с варени картофи, бахар (типична местна подправка), сол, масло и нарязан магданоз. Като всяка традиционна рецепта, дори и галисийският октопод може да се направи по различни начини.

Единственото правило е това, че октоподът трябва да бъде много нежен и да се използват само пипалата (с изключение на по-тънката му задна част)!

Галисийският октопод е много лесен за приготвяне, а ефектът върху масата е гарантиран!

Продукти:

октопод, 1,5 кг.
картофи, 500 гр.
магданоз, 2 връзки
лук, ½ глава
червен пипер, щипка
пикантен чили пипер, щипка
едра сол, щипка
зехтин

Приготвяне:

Първо и най-важно правило: купете чист октопод от вашия надежден рибар. В голяма тенджера сварете в много вода половин глава лук. Потопете и извадете пипалата четири или пет пъти, за да ги накарате да се свият/накъдрят. След това натопете целия октопод и го варете за около 1 час.
Когато октоподът е готов, изцедете го, без да хвърляте водата, в която е врял. Оставете я настрана. Оставете октопода да изстине.

В същото време, разцепете картофите и ги нарежете на филийки, не твърде тънки, после ги бланширайте във „октоподената вода“. 🙂
Междувременно, нарежете октопода на малки парченца.
Сега е времето за направата на така наречената „тапа“: Вземете парче картоф, сложете го под парченцето октопод, добавете зехтин, сол, ситно нарязан магданоз и щедра поръска от лют червен пипер. Ако не обичате люто, винаги може да използвате сладък пипер!
Оставете да почине в хладилника за около час и след това сервирайте на дървена дъска за рязане.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Кафе с кокосово масло, какао и канела – за прекрасен старт на деня

Протеинови барчета „Черноморец“