in

Пийте таблетки само според правилата

Пиете вече трети антибиотик, но циститът не минава? След като сте пили аспирин ви става лошо, а от обезболяващото главата започва да ви боли още повече? Вероятно проблемът не в качествата на лекарствата и в квалификацията на лекарите, които ви ги назначават. Според статистиката, само 17% от пациентите четат листовката на лекарствата.

Грешка 1: Две таблетки са по-добре от една

Не е случайно назначаването на определена дозировка от лекарствата. Ако се придържате към нея, ползите от лекарствата ще са по-големи, а вредите – по-малко. Ако удвоите или утроите дозата, няма да ускорите облекчението, а ще увеличите страничните ефекти. Първата таблетка обезболяващо не може да даде ефект след 2 минути. И това не означава, че трябва да глътнете още хапчета, а само да изчакате първото да подейства. Една честа причина за натравяне с лекарства е опитът да се усили действието на едно лекарство за сметка на друго, ако става дума за комплексна терапия. Веществата на двата препарата взаимно блокират действието си и ефектът е равен на нула- това е в най-добрия случай. В най-лошия – единият препарат усилва страничните ефекти на другия.

Грешка 2: Предозиране

Хората често приемат обезболяващи, дори такива без рецепта, като не четат листовката и не обръщат вниманието на съставките. Това означава, че нямат и представа какви точно вещества попадат в организма им. Ако пиете едно хапче за зъбобол и после друго хапче – също за зъбобол, може да се натровите.

Грешка 3: Употреба на алкохол, заедно с лекарства

Обезболяващите препарати и алкохолът многократно усилват действието си. Именно затова в инструкциите на много лекарства е написано, че употребата им заедно с алкохол е недопустима. Предупреждението се отнася и за вино, и за бира. Много лекарства, заедно с алкохол, причиняват язва на стомаха или сериозно увреждат черния дроб.

Грешка 4: Лекарствени взаимодействия

Преди да приемете каквито и да е лекарства, трябва да си спомните какво друго сте изпили в същия ден, включително биологически активните добавки и средствата на народната медицина. Някои от тях може да си взаимодействат. Например аспиринът може да повлияе на някои от лекарствата за диабетици, а кодеинът да взаимодейства с антидепресантите.

Грешка 5: Шофиране и лекарства

Редица препарати предизвикват сънливост. Още повече, че хората реагират различно на едно или друго лекарство. Някои хора нямат проблем с приема на някои лекарства, а други се чувстват много зле от същите таблетки. Това не се случва веднага, а примерно след половин час. Затова, когато изпробвате ново лекарство, по възможност не шофирайте. Ако проблемът се появи по време на шофиране, изпийте таблетка и не се движете в продължение на 40 минути, за да висите как точно ще подейства лекарството.

Грешка 6: Размяна на рецепти

За съжаление, повечето от нас не отдават голямо значение на факта, че лекарствата се изписват по конкретен повод на конкретен човек и с лекота обменят информация и рецепти с колеги, роднини и приятели. Лекарството и дозировката в една рецепта са съобразени дори с килограмите на пациента и с всички негови странични заболявания.

Грешка 7: Не се консултирате с фармацевта

Ако имате някакви въпроси към лекарството, трябва да попитате за това в аптеката. Аптекарите имат голям опит с клиентите и може да ви отговорят дори по-точно от лекаря, изписал лекарството.

Грешка 8: Неправилно съхранение на лекарството

Една от причините за неефективността на лекарствата е неправилното им съхраняване. Под въздействието на влагата, слънчевата светлина и дори на въздуха, лекарствата се развалят. Затова никога не ги оставяйте в шкафа в банята.

Грешка 9: Нарушена цялост

Ако лекарството е във вид на цветна капсула, то трябва да се изпие точно в този вид. Специалната му обвивка предпазва стомаха от дразнене и не позволява на активното вещество да се разтвори по-бързо. По същата причина, таблетките не се разтварят във вода, ако това не е изрично указано.

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Писмо от създателя на Малкия Принц до майка му

Мег Райън се омъжва