in

Пет научни начина да подобрите вашата връзка (как да я направите по-романтична!)

Взаимоотношенията са наука, а понякога те вземат науката, за да запазят нещата горещи.  Ето как науката може да ви помогне да подобрите нещата.

 

Кой от нас не се чувства невероятно специален, когато получи цветя, бижута и други смислени елементи от момчето, с които имаме или сме в отношения? Чувстваме усещаме, че сме обичани, че е мислено за нас и се интересуват от нас. Подаръци и други жестове ни напомнят и успокояват, че сме достойни и специални, нещо, което често ни е трудно да правим за себе си.

Но когато пренебрегваме по-малко видимите признаци на любов и обич, или не ги разпознаваме, всъщност пропускаме възможностите да се свързваме на по-дълбоко, по-релационно ниво – което е по-вероятно да направи нашата любов.

Знаейки как науката за интерперсонална невробиология (IPNB) въздейства върху вас и вашите близки отношения ви позволява да укрепите и задълбочите интимната връзка с партньора си.

Междуличностната невробиология е мултидисциплинарна област, която, заедно с теорията на привързаността и други области на невронауките, изследва как опитът в отношенията буквално оформя мозъка, като се започне с нашите основни грижи за нас. Бебетата се нуждаят от някой да „чете ума им“, така да се каже, тъй като те не могат да ни кажат от какво имат нужда, искат или чувстват. Всички бебета са различни, точно както всички майки са различни, и докато пораснат, мозъците и умовете им се влияят от взаимодействието с другите.

Именно в този контекст научаваме дали можем да вярваме на онези, от които зависим, да бъдем приспособени към нашите потребности, надеждни, ангажирани, игриви и полезни, когато големите чувства заплашват да ни съкрушат.

След това влизаме в света с нашия вътрешен модел за това как работят интимни взаимоотношения, набор от убеждения за себе си и за другите, както и за несъзнателните стратегии, които сме адаптирали, за да не ни наранят.

Но за щастие, поради невропластичността – способността на мозъка да създава нови невронни пътища – нашите мозъци могат да се променят и да растат.

С постоянство и повторение, ако работим за променящите се фалшиви и разрушителни системи на вярвания, ангажирайки се различно в отношенията и редовно с нови и нови преживявания, изграждаме и укрепваме нови невронни връзки. По този начин нашите мозъци се тренират и развиват през целия живот.

Така че, всъщност можем да изберем да подобрим връзката със себе си и с нашия интимен партньор. Кой казва, че не можеш да преподаваш на стари кучета нови трикове?

Ето пет начина да включите междуличностната невробиология във взаимоотношенията ви:

 

  1. Обърнете внимание върху усилията на партньора ви да ви угоди.

Когато вашият партньор прави грижовен жест или усилие да ви угоди, признайте го! Може да е толкова просто, колкото поставянето на съдовете в съдомиялната машина, гледането на филм, въпреки че той няма интерес или предлага да ви вземе, когато сте имали труден ден в работата. Когато се случи, покажете му колко го оценявате.

Показването на благодарност не само засяга неврохимията на партньора ви, но и вашата. Всъщност дори мисленето за това, колко благодарен се чувствате, променя мозъка ви и вие възприемате партньора си по-позитивно. Това е така, защото чувствата на благодарност задействат освобождаването на допамин и серотонин от центъра за награда на нашия мозък, което ни кара да се чувстваме добре и да имаме положителни чувства към човека, когото обичаме (който го заслужава!).

Винаги сме мотивирани да повтаряме това, което ни кара да се чувстваме приятно. Серотонинът има важна роля за повишаване на настроението ви и за засилване на връзката между вас и партньора ви, така че допаминът и серотонинът взаимно подсилват положителните ефекти.

 

Ето някои начини да изразите сърдечното си признание за всичко, което той прави:

 

Оставете му сладка бележка, където той със сигурност ще я намери.

Отидете и му помогнете със задача, без да сте го попитали.

Кажете му, че не знаете как бихте направили проекта или задачата без негова помощ.

Подкрепете го и го възхвалявайте публично и включете любовен удар, като хванете ръката му или поставите ръката си на гърба му.

Включете фразите: „Аз съм благодарна всеки ден за любовта и подкрепата ти“ или „Оценявам, когато ти …“. или дори „Благодаря ти, че си бил там. Имам късмета да те имам в живота си“.

Опитайте и забелязвайте дори фини жестове. Той не само ще реагира естествено (защото това правият мозъците ни), но всеки от вас ще възприеме другия в по-щедра, любяща и позитивна светлина.

 

  1. „Обезвредете“ малките конфликти с хумор.

Ако по-дълбоките проблеми в отношенията или конфликтите между вас са по-сериозни, използването на хумор за обезвреждане на потенциален аргумент е много ефективно. Но е важно да имате добро усещане за възможната реакция на партньора ви. Ако си играете един с друг – което има толкова много физиологични и психологически ползи – е част от ежедневните ви взаимодействия, лекото приемане на нещата ще бъде по-естествено.

Хуморът привлича хората и поддържа партньорите да се движат един към друг, вместо да се отдалечават. Смехът от дребните оплаквания и недоразумения носи добри неща, а не дребните раздразнения да останат централни за отношенията.

Ето някои правила, които правят хумора успешен инструмент във вашите взаимоотношения:

 

Използвайте хумора, за да покажете добра воля.

Уверете се, че и двамата сте в шегата, за да знаете, че ще я приеме и ще се включи.

Уверете се, че вашият избор на хумор има част уважение, а не „копае“ или фино потушава.

Бъдете сигурни, че времето е правилно.

Уверете се, че изражението на лицето ви съответства на вашето намерение.

И накрая, когато несъгласието свърши, го пуснете.

 

  1. Правете неща, които са нови и забавни заедно.

Помните ли в началото, когато гледате филм на ужасите и внезапно убиецът изскочи от нищото и се втурвате в сигурните ръце на половинката си? Или когато вие двамата карахте колело и не можехте да спрете да се смеете колко забавно и страшно е било да сте толкова високо?

В състояния на страх, адреналинът допринася за борбата със свръхреакцията. Но в контекста на чувство за сигурност можем да изпитаме същото физиологично състояние като вълнение и сексуална възбуда.

Правенето на неща, които са приятни и забавни, също активира освобождаването на химичния допамин, намиращ се в центъра за награди на мозъка. Допаминът ни мотивира да преследваме нашите мечти, нашите цели, нещата, върху които се стремим и се нуждаем. Когато преживяваме вълнение от удоволствието, което съпътства успеха, страстта, забавлението и възбудата, естествено искаме да повторим опита, който ни кара да се чувстваме щастливи.

 

Но как да изградим страст и вълнение в ежедневната рутина на една връзка?

Новост и възбуда са ключът към активирането на центъра за награди на мозъка ви, за да поддържате романтиката и връзката жива. Така че, помислете за уроци по салса, да отидете на влакче в увеселителен парк, да се научите да сърфирате, да правите скално катерене или да се научите да летите с трапец! Или отидете в Дисниленд, направете дегустация на вино, направете еднодневна екскурзия – опознайте възможностите. Но изградете това забавление в отношенията ви, понякога планирано, понякога спонтанно.

Романтичните ефекти ще запазят романтиката и ще предотвратят навлизането на смъртоносната скука.

 

  1. Бъдете отзивчиви и достъпни за нуждите на партньора си с щедрост, доброта и много докосване.

Какво ни кара да се чувстваме по-полезни от това, че човекът, когото обичаме прави всичко, защото имаме нужда от него? Да бъдеш на разположение (или да кажеш кога ще бъдеш) да слушаш, да даваш мнение или да споделяш мнение потвърждава значението му за теб, което предизвиква освобождаването на серотонин, химикала, открит в много антидепресанти. Може дори да е толкова просто, колкото да се вгледате в това, което прави, когато влезе в стаята.

На междуличностно биологично ниво тези отговори и поведения правят много повече. Докосването и погледът към очите повишават доверието и интимността, като отварят потока на хормона окситоцин, който често се смята за хладен хормон. Това е, което прави привързаността между майките и бебетата, където първо изпитваме силата на любовта.

Съхраняването на постоянен поток от окситоцин в отношенията ви е толкова лесно, колкото и показването на привързаност от:

 

Прегръдка

Целувка

Да бъдеш игрив

Да държите ръце

Да бъдеш държан

Да спите един до друг

Да плачеш на раменете му

И нека не забравяме да имаме оргазми, когато окситоцинът се влива в системата, задълбочава привързаността един към друг и подсилва желанието.

Джон Готман, доктор по медицина, пионер в брака и връзките, е изучавал това, което прави успешните отношения през последните няколко десетилетия. Той подчертава двете най-важни качества в партньорите, които са имали трайни и положителни взаимоотношения: щедрост и доброта. Както отбелязва, добротата прави всеки партньор да се чувства грижовен, разбран и утвърден – т.е. обичан.

Така че не забравяйте да запазите съотношението на положителните коментари, подкрепени с много обич и щедър дух. Не се страхувайте да се свързвате помежду си от време на време, за да видите как се случва. Чуйте се един друг и правете компромиси – още два подаръка за връзката.

 

  1. Не забравяйте, че истинската любов не може да оцелее, ако връзката не е безопасно убежище и за двамата партньори.

Когато се влюбим, имаме склонност да идеализираме човека, по когото сме луди, създавайки много положителни илюзии за това кой е той.

Изследванията показват, че двойките, които са били щастливи 25 години по-късно, все още поддържат положителните илюзии за партньора си. Те продължават да виждат най-доброто в него, като нямат връзка със съмнението. Техните взаимоотношения били по-устойчиви (както и те), дори се подиграваха на слабостите и недостатъците на своите партньори. Нещата не били идеални по никакъв начин, но и те не очаквали да са.

Честитите двойки са в състояние да комуникират ефективно, като отделят партньора си от това, което ги притеснява.

Да бъдем автентично свързани в любовта е да знаем, че можем да бъдем сами, без да се безпокоим, че връзката или любовта на партньора ни са застрашени. Конфликтите между двойките възникват, уреждат се и се движат напред. Но как се изразяват, уреждат се и се пускат, е основен приоритет.

Само когато се чувстваме достатъчно сигурни, можем да рискуваме да изложим нашите уязвими места. След битка, болезнени несигурности се издигат на повърхността, което прави много трудно да се доближават един до друг. Но поправянето на връзката възможно най-скоро след това е от първостепенно значение.

Може би не е подходящият момент да говорите и имате нужда от няколко минути, за да помислите. Прощавайки и забравяйки, вие укрепвате връзката си и показвате, че е по-важна от това, че самите вие сте прави, и нищо не е по-важно от това.

 

И в края на краищата това е истинската любов, нали?

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Поредно младо гадже до Миглена Ангелова.

Най-красивите вулкани в света