in

Парализа насън: страшно е, но не е опасно

Представи си как се събуждаш посред нощ от това, че невидимо същество те хваща за гърлото. Опитваш се да го отблъснеш, да избягаш, да изкрещиш, но тялото ти е парализирано и единственото което можеш да направиш, е да очакваш собствената си смърт. Ужасяващо, нали? Това е сънен паралич, разстройство, което около 7% от хората изпитват поне веднъж в живота си. Мнозина са се опитвали да обяснят това разстройство, но много дълго време са смятали, че то е причинено от вещици, демони, духове и портали към отвъдния свят. Истината е, че по време на сънния паралич, човек не просто вижда халюцинации. Той ги чува, усеща миризми и чувства всичко дори с кожата си. Ако не знаем за съществуването на това състояние е практически невъзможно да различим съня от реалността. Формата на халюцинацията почти винаги зависи от особеностите на културата. Така в Китай хората смятат, че ги души вълшебният звяр Байдзе, я в Русия разказват за срещи с дявола и с полтъргайст. Преди няколко години в пресата попадна историята на московчанка, която била изнасилена от покемон, докато лежала вцепенена и безмълвна в леглото до мъжа си, който нищо не забелязал.

Защо се появява парализа насън?

По време на фазата на бързия сън, мозъкът ни изключва всички мускули, освен тези, които отговарят за дишането и за движението на очите. Благодарение на тази функция, когато сънуваме кошмари не скачаме от леглото и не бягаме. След събуждаме, мускулите се включват отново. Понякога в системата се получава някакво нарушение – човек се събужда внезапно, а сигнал за включване на движението още няма. Съзнанието работи, но мускулите – не. В този момент започва и кошмарът с парализата, а изплашеното съзнание дорисува ситуацията с демони, духове, дяволи и пр.

Какво се усеща по време на сънен паралич?

  • Полусън. Не можеш да прецениш дали спиш или си буден.

  • Силно втрисане или усещане на вибрации по цялото тяло – все едно, че леглото се тресе.

  • Ужас от неща, които изобщо не те плашат наяве. Често се появяват забравени страхове от детството.

  • Прекалено реалистични звуци и усещане за докосване. Може да се чуят разговори, смях, скърцане, музика.

  • Ефект на лъжливо присъствие – все едно в стаята има някой.

  • Писък в ушите, които се усилва, при опит за движение.

  • Много рядко – усещане за летене.

  • Чувство, че умираш.

  • Невъзможност да дишаш и чувство, че някой ти седи на гърдите. Може дори да ти се стори, че митично същество се опитва да те изнасили.

Как се отразява това на организма?

Сънният паралич не носи никакви проблеми за здравето, но силната уплаха може да се отрази зле на хора със сърдечно-съдови заболявания. Освен това, човек може да помисли, че има проблеми с психиката, което изобщо не е вярно.

Как да се предпазиш от сънен паралич?

Специално лечение не е нужно. Съветите на лекарите са следните:

1. Наспивай се, като лягаш в едно и също време.

2. Събуждай се с будилник – сънният паралич може да възникне само при естествено събуждане.

3. Спортувай – това укрепва нервната система и развива връзката между мозъка и мускулите.

4. Избягвай стреса и се отпускай преди сън с чай, гореща вана или масаж.

5. Не работи, не гледай телевизор и не ползвай компютър преди заспиване – това активизира работата на мозъка.

6. Обърни внимание на чувствата, които усещаш преди заспиване – вибрациите или чувството за падане са предвестници за сънния паралич. Ако ги усещаш, смени положението на тялото.

7. Не спи по гръб. 90% от пристъпите стават точно в това положение.

Какво да правиш, ако все пак ти се случи?

Опитай да се отпуснеш. Мисли за това, че явлението е безвредно, че нищо не те заплашва и след няколко минути всичко ще свърши. Дишай равномерно, спомни си лицето на любимия човек, рецитирай стихове наум и мисли за нещо, което те успокоява. Главното е да не се съпротивляваш и да не опитваш да се измъкнеш, това може да предизвика усещане за душене и съвсем да те ужаси. Опитай да раздвижиш очите, езика, палеца на дясната ръка, а после на лявата. Това ще помогне на тялото да възстанови контрола. Изследванията показват, че хората с аналитичен ум преминават през тези пристъпи по-спокойно, отколкото тези, които вярват в свръхестественото. След като всичко свърши, легни спокойно да спиш, два пристъпа за една нощ са много рядко явление. Ако сънният паралич се повтаря редовно, обърни се към лекар. В най-тежките случаи се назначават антидепресанти.


Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Бременната Ева Лонгория снима нов сериал

11 начина, с които съсипваме косата си