in

На гърне по лесния начин

Вече е ясно, че еднократните пелени са както полезни, така и вредни. Колкото по-рано научиш детето на гърне, толкова по-лесно ще ти бъде.

Пелените за еднократна употреба се оказаха изключителен помощник за родителите, но постепенно се изясниха и негативните страни на това изобретение. Употребата им всъщност затруднява прехода към гърне, защото децата не усещат какво правят в пелените. Те им предоставят изкуствен комфорт, благодарение на който приучаването на гърне се превръща в доста трудна задача. Освен това тези пелени запарват, благодарение на химикалите в гела се появяват обриви, зачервявания, които при някои бебета стигат дори до рани. Проблемът е по-сериозен при момиченцата, тъй като те са податливи на инфекции, а еднократните пелени, които запарват са идеална среда за развитието на бактерии.

Наблюдава се и друга тенденция, за която сигнализират педиатрите. Отново при момиченцата, поради употребата на еднократни пелени, се наблюдава много по-често случаи на срастване на малките срамни устни. При диагностициране на този проблем най-честият изход е интервенция при детски гинеколог. Не на последно място, еднократните пелени се разграждат изключително дълго и замърсяват околната среда, в която живеят децата ни. Не е за пренебрегване и факта, че ако събереш парите, които даваш за тези пелени през всичките години, в които са използвани, сумата ще се окаже колосална.

Първоначално трябва да усетиш кога детето е готово да ти съдейства.

Нужно е да му помогнеш и също така да развиеш специфична интуиция, която да ти подсказва кога е настъпил момента, като внимаваш за сигналите, които бебето изпраща чрез тялото, гримасите и гласа си.

Задачата ти се улеснява, когато мъничето:

  • започне да пишка и ака на сравнително равни и предвидими интервали, например сутрин или след хранене;
  • вече комуникира ясно с теб чрез срички или чрез мимики и може да подскаже, че е настъпил момента, след като въведеш специфична думичка за това;
  • започне да изразява недоволство от замърсените си и мокри пелени;
  • вече е поотраснало и може да изразява смислено желания със звуци, срички или дори думички, както и да разбира твоите насоки;

Когато усетиш, че детето е готово да се изходи или изпишка, свали пелената и подръж мъничето над гърнето.

В началото то може да се стегне, тъй като това е нова за него ситуация, но постепенно ще свикне и ще се отпусне.
Важното е да не започваш с очаквания за задължителен успех, бебето има нужда от време, търпение и спокойствие за да се ориентира и да свикне с новата задача.

Ходенето на гърне отнема време, при някои деца изключително много време, но търпението и съобразяването с детския характер са задължителни при всички случаи.

Детето ще загуби мотивация ако му се караш, ако се сърдиш или недоволстваш под някаква форма при неуспех. Важното е то да е спокойно, да не е раздразнено или болно, когато започвате хигиенните уроци.

Първоначално може да оставиш мъничето да свикне с гърнето, като му послужи за играчка. Нека опознае новия предмет в интериора на стаята. След това не забравяй адмирациите при всеки успешен опит. Стимулирай бебето с усмивки, радостни възгласи и целувки, за да осъзнае какво се очаква от него, когато го настанят над гърнето.

Ако усетиш, че детето се притеснява и не желае по никакъв начин да бъде държано над гърнето или да сяда на него, отложи уроците за по-късно. В противен случай ще си затрудниш задачата, защото мъничето ще се настрои негативно и ще се отврати.

Когато започнеш да слагаш мъничето на гърне, постой до него, като слезеш на нивото му. Дай му някаква интересна играчка или книжка в ръцете, може да му разказваш приказка или да му пуснеш музика, за да го задържиш там.

Премахването на пелените става по-лесно през лятото, когато можеш да оставиш детето без тях, за да усети мокрото и мръсното. Но тренировките е добре да започнат от сега, нужни са няколко месеца за добиване на рутина и свикване със задачата.

В никакъв случай не се карай или наказвай детето ако има инциденти или пък не успее да схване новата задача. Това е просто сигнал, че трябва да смениш подхода или да изчакаш.

Много полезна помощ е, когато в семейството има по-голямо дете, което може да покаже на малкото какво да прави. Децата копират най-добре от по-големите си братчета и сестричета.

Някои родители прибягват до хитрия трик да показват клипчета на детето с деца, които сядат на гърне.

Така или иначе няма дете, което не се е научило на това умение, нужно е само търпение и подходящ индивидуален подход!

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Храната като „лек“ за по-красива и сияйна кожа без акне!

Сладкиш с тиква