in

На гости на Дядо Коледа

Той има различни имена в различните страни. Той е Пер Ноел във Франция, Шен Ден Лаожен в Китай, Вайнахтсман в Германия, Фадер Кристмас в Англия, Йоулупуки във Финландия, Свети Михаил за западните славяни, Дядо Коледа за българите и Дед Мароз за руснаците. Това е най-желаният гост за коледните и новогодишните празници, а магията за неговото съществуване ни държи дълго време след края на детството.

На гости на Дядо Коледа във Финландия

Една от най-интересните резиденции на Дядо Коледа се намира в Лапландия, в градчето Рованиеми. Историята за официалното заселване на Дядо Коледа тук започва през 1950 г.. когато Първата дама на САЩ Елеонор Рузвелт посещава Лапландия. През 60-те години тук построили нов голям дом, който е и своеобразен офис, до който може да се адресират писмата с коледни и новогодишни пожелания. С времето, в Лапландия се появява цяло село на Дядо Коледа, което прилича на декор на приказка. Тук можете да поговорите с Дядо Коледа, който е достъпен за туристите целогодишно и да си поиграете с джуджетата. Оттук можете да изпратите картичка или колет на приятелите си и да напишете писмо със заветно желание.

На гости на Дядо Коледа в САЩ

В най-северния американски щат – Аляска, се намира малко градче Норт Поул. Именно там живее американският Дядо Коледа. Всичко в това градче напомня на Рождество – местните хора украсяват домовете си с празнични гирлянди през цялата година, всяка улица има коледно име. В центъра на града се намира 12-метрова статуя на Дядо Коледа и домът на добрия старец, който е своеобразен музей. Магазинчетата са пълни с всевъзможни коледни сладки и сувенири. И тук можете да се срещнете и да поговорите с Дядо Коледа, да си направите снимки и да се почерпите с бонбони.

На гости на Дядо Коледа в Швеция

Дядо Коледа има резиденция в още една северноевропейска страна – Швеция. Тук наричат Дядо Коледа – Томте. Така на 17 километра от град Мур е разположен огромният Томтеленд. В него се намират множество прекрасни, приказни постройки като дворецът на Снежната кралица, селото на троловете, пасището на северните елени, мястото, в което се крият елфите и, разбира се, домът на Томте.

На гости на Дядо Коледа в Норвегия

Въпреки, че Швеция и Норвегия са съседки, Дядо Коледа има своето място и в двете страни. Резиденцията в Норвегия се нарича Юлениса. Норвежкият Дядо Коледа живее в планините над живописното езеро Савален. Освен дом за Дядо Коледа, в Юлениса има коледна поща, сувенирен магазин, ферма за различни животни и театър.

На гости на Дядо Коледа в Беларус

Най-близката резиденция на Дядо Коледа, по-точно на Дядо Мраз се намира в беларуския резерват Беловежская пуща. Сред вековните ели, на територията на резервата се намират къщите на Дядо Мраз и Снежанка. Скулптури на приказни герои посрещат туристите на входа. Тук има мелница и омагьосан кладенец. Тук расте 120 годишна елха, която е висока 40,5 метра и, която украсяват празнично за всяка нова година

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Какво наистина се случва, когато не миеш зъбите си

Кои са полезните и кои вредните салати