in

Най-красивите цветни долини в света

Поле с холандски лалета

Цветните поля и долини са невероятно зрелище. Можеш да се почувстваш като на сън или като в приказка. Тези ярки, разноцветни долини привличат вниманието на всички ценители на красивото. Практически всяка страна има полета от благоуханни растения. Насладете се!

Долината на нарцисите, Киреши, Украйна

Тук е разположена приказна плантация от 250 хектара нарциси. Учените твърдят, че се е появила непосредствено след ледниковия период, благодарение на слизащото от планината голямо количество вода. Стопанската дейност на човека е успяла да наложи отпечатък на това място. По някое време долината е била прекопана и засадена със селскостопански култури. За щастие, това е било преустановено навреме и долината е била оставена на Карпатската биосфера. Днес Долината на нарцисите впечатлява хиляди хора с най-редки растения, записани в Червената книга.

Розовата долина, България

В целия регион около Карлово и Казанлък, от 18-и век се отглежда маслодайна роза. Първият разсад е донесен от Сирия, като никой не е предполагал, че розите ще се чувстват така добре на български климат и с времето ще станат символ на България. Особените климатични условия на долината способстват в листчетата на розата да се натрупва рекордно количество аромат, суровина за производство на най-качественото в света розово масло.

Долината на цветята, Индия

Така се нарича най-големият национален парк в Западните Хималаи, основан през 1982 г. Почти 9 хиляди хектара земя, високо в планината, е обкръжена от живописни гори и водопади. Местните жители вярват, че долината се обитава от истински феи. И докато за съществуването на феите има някакви съмнения, то присъствието на редки цветя и животни тук е съвсем истинско. В долината има повече от 500 вида маргаритки, макове (в това число и уникалния син мак), орхидеи, анемонии и много други.

Долината на дивите кали, Калифорния, САЩ

Малко хора могат да останат равнодушни към съчетанието от пяната на вълните на Тихия океан и големите бели цветове на дивите кали. Калите украсяват долината от самия бряг до впечатляващата гора от огромни секвои. За удобство на туристите, в долината са направени специални пътеки и мостове. Причината за това са дълбоките хлътвания на земните пластове, копривата и отровния бръшлян.

Долината на маковете, Аризона, САЩ

Другото име е Долината на антилопите. От 1971 г., тази територия от калифорнийската пустиня Мохаве официално е обявена за резерват. Цветята тук не се поливат и не се култивират, позволяват им да растат така, както реши природата. Късането им е абсолютно забранено. За посетителите са създадени 11 км. специални пътища и пътеки, от които никой не бива да се отклонява.

Лавандуловите полета, Прованс, Франция

Стотици квадратни километри поля във Франция всяко лято се покриват с нежните виолетови цветчета на ароматната лавандула. Местните садят лавандула и в дворовете си. Дори и да нямате възможност да се повозите по туристическите маршрути, просто можете да отидете в гр. Валенсол, потънал в лавандула и даващ пълна представа за целия регион.

Долината на лалетата, Холандия

Холандия не е само един от най-големите износители на цветя, но и магнит за туристите със своите безкрайни цветни полета. Това важи най-вече за лалетата. Разноцветните плантации се простират по цялото крайбрежие от Катвейк до Ден Хелдер. Известни са и районите Коп ван Хорд Холанд и Боленстрик – на половин час от Амстердам.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Как да тичаме правилно?

Как да се грижим за деколтето и шията?