in

Най-красивите и загадъчни мостове в света

Дяволският мост в Германия

Мостът на водопада Лотефосен в Норвегия

В подножието на най-популярния водопад в Норвегия – Лотефосен се намира един от най-красивите мостове в света. По този мост преминава автомобилен път. Много туристи застават на моста, за да снимат водопада. Гледката от тук наистина е интересна – два отделни потока вода, падащи от височина 165 метра.

Мостът Ракотцбрюке в Германия

Мостът Ракотцбрюке или Дяволският мост се намира в Саксония. Построен е през 1860 година и до сега поразява туристите със своята симетрия. Откъдето и да се погледне, мостът и неговите сводове образуват идеална окръжност. Има няколко легенди за строителството на моста. Една от тях твърди, че за строителството му бил нает архитект-неудачник. За да построи такъв красив мост, му се наложило да сключи договор с Дявола. Нечистата сила пожелала като отплата да вземе душата на първия, който премине по моста. Архитектът пуснал куче по моста, Дяволът побеснял и изчезнал. Съгласно друга легенда, този, който преплува под моста на пълнолуние, ще получи неочаквана дарба. Единственото условие е да не поглежда към водата. Съществува мнение, че този мост е портал към други светове.

Мостът в Хуаншан, Китай

И този мост е много популярен сред туристите. Въпреки, че се намира на 1320 метра над земята и за да се достигне до него трябва да се премине по дълъг път от извити стъпала. Мостът е построен през 1987 г.

Дяволският мост в Родопите, България

Построен е през 16-и век, на мястото на стар римски мост. Дължината му е 56 метра. Намира се на 400 метра над морското равнище. С моста са свързани много легенди, като най-разпространената гласи, че дълго време на това място над бурната река, никой не успявал да построи мост. В края на краищата, със строителството се заел млад майстор. И както се казва в легендата, той се договорил със самия Дявол. Така Рогатият пожелал на моста да има негово изображение, но в същото време образът да не е материален. Това изображение трябвало да е едновременно видимо и невидимо. Ако младият майстор не изпълни условията, Дяволът ще вземе душата му и душата на любимата му. Майсторът изпълнил условията. Местните разказват, че на една скала под свода на моста е изсечен образът на Дявола, но само наполовина. Другата половина се отразява във водата.

Мостът в планината Пиндос, Гърция

Склоновете на планината са покрити с гъсти гори и, съгласно древногръцките митове, са били обитавани от Музите и Аполон. През 1750 г., започнало строителството на мост, който трябвало да съедини разделено село. Строителството започнало от архитекта Нутсо Контодимо, а го завършил синът му Александър.

Лунният мост в Тайван

Лунният мост е построен сравнително неотдавна, като главна забележителност на парк. Съществува от 1979 г., като трябва да отбележим, че този тип пешеходни мостове са характерни за градините в Китай и Япония. Съгласно утвърдения стил, мостът се строи във формата на полумесец. Мостът и неговото отражение изобразяват пълен кръг, които символизира пълна луна. Така мостът получил името си Лунният.

Пуенте Нуево в Испания

В превод, Пуенте Нуево означава „нов мост“ и е бил построен в Андалусия през 18-и век. Построен е на мястото на рухнал мост. Първият нов мост паднал 4 години след построяването си. 20 години по-късно, по проект на испанския архитект Хосе Мартин де Алдуела бил построен мостът, запазен до днес.

Виадукт Гленфинан в Шотландия

Най-популярният железопътен мост Гленфинан се намира в Западна Шотландия. Пуснат е в експлоатация през 1901г., като за времето си е бил едно от най-големите архитектурни образци от този тип в света. Състои се от 21 арки, а максималната му височина е 30 метра.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

8 неща, които правите грешно под душа

Как да скрием бръчките?