in

Най-красивите вулкани в света

Човек не се чувства никъде толкова нищожен, колкото пред лицето на природната стихия. Вулканите са красота, която убива, но не можем да не им се възхитим. Ето кои са най-красивите в света:

Килауеа, Хаваи

Изригването на този вулкан продължава вече 28 години и той се явява най-големият от действащите на Земята с кратера си от 4,5 км в диаметър. Тук може да се полюбувате на застиналата лава, която е образувала „лунен“ ландшафт. Туристите се допускат до вулкана и в мрежата може да се намерят много снимки и видеозаписи. Килауеа се смята за място, обитавано от хавайската богиня на вулканите – Пеле. На нейно име са наречени и образуванията от лава – „сълзите на Пеле“ – капки лава, които са се охладили от въздуха и са приели формата на сълзи и „косите на Пеле“ – нишки от вулканично стъкло, образувани в резултата на бързото охлаждане на лавата при изтичането ѝ в океана.

Килиманджаро, Танзания

Помните ли картинките на вулкани от учебниците по география? Изглеждат така, сякаш са прерисувани от Килиманджаро – вулкан с практически идеална конусовидна форма. Тази невероятно красива планина, която се вижда дори от космоса, носи име, превеждащо се като „планината, която присветва“, но снежната шапка, покриваща върха ѝ бързо се топи. През последните 100 години обемът на снега и леда е намалял с цели 80% и учените предсказват, че само след 7-10 години, ледникът напълно ще изчезне.

Везувий, Италия

Изригването на Везувий е най-известното в света. Катастрофата напълно унищожава градовете Помпей и Херкуланум. Днес вулканът изглежда напълно безобидно и предизвиква предимно гастрономични асоциации. Въпреки това, Везувий се смята за един от най-опасните вулкани в света, защото е действащ и се намира само на 15 км от Неапол.

Ейяфятлайокутъл. Исландия

Въпреки, че произнасянето на името на този вулкан от раз е напълно невъзможно, изригването му през 2010г., му донесе световна слава. Тогава той изхвърли в атмосферата толкова много пепел, че причини истински транспортен колапс в световен мащаб. Сега там е спокойно и вулканът може да се разгледа с полет с въртолет.

Вулканите на Аляска

Това е цяла серия снежни вулкани, които са толкова активни, че за изучаването им е създадена цяла обсерватория. През 2009г., имаше цяла поредица изригвания, по времето на които вулканичната пепел се издигна на височина 15 километра и блокира въздушните съобщения над залива Кука.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Пет научни начина да подобрите вашата връзка (как да я направите по-романтична!)

Какво става с организма, ако не му достига йод?