in

Най-добрите етерични масла за коса при 5 от най-често срещаните проблеми с нея

Както добре знаем, обикновените шампоани и балсами са пълни с потенциално вредни за човека химикали. Ако към това добавим замърсената градска среда и честото миене на косата, ще разберете вероятните причини за увредената, суха или склонна към омазняване коса. Вследствие на тези обстоятелства се редуцира естественото омазняване на скалпа, което води до суха и раздразнена кожа, склонност на косата да се начупва при влага и косопад.

В търсене на здравословни решения в грижата за косата – без значение дали се нуждаете от допълнителна стимулация на растежа, искате да се отървете от пърхота или пък да укрепите косъма – едно добро начало са етеричните масла.

  1. Заплетена коса

Заплетената коса е суха и увредена от замърсената околната среда и различните химикали в шампоаните. При този случай Ви предлагаме няколко добри решения: използвайте кокосово масло, арганово масло, масло от лавандула или здравец – те овлажняват косата по естествен начин, като помагат да се балансира производството на себум (естественият мастен секрет на скалпа) и предпазват от абсорбиране на влагата в косъма. Други полезни масла, които да пробвате, са розово масло, масло от лайка и масло от сандалово дърво.

Рецепта: Добавете 10 капки етерично масло по избор към 1 с.л. масло от жожоба, кокосово масло или зехтин, смесете с 250 мл шампоан и използвайте сместа всеки ден.

2. Косопад

Редица научни изследвания показват, че етеричните масла са изключително ефективни при случаите, когато се наблюдава косопад. За дълготрайни резултати използвайте масло от розмарин, мента, лавандула, градински чай или кедрово дърво.

Рецепта: Добавете 10 капки масло от розмарин и 5 капки етерично масло от мента (или общо 15 капки от етерично масло по Ваш избор) към 250 мл шампоан или балсам за коса.

3. Етерични масла за бърз растеж на косата

Етеричните масла могат да бъдат също много полезни за стимулиране растежа на косата. Освен че расте по-бързо, косъмът е по-здрав и бляскав. Използвайте етерични масла от лавандула, хвощ, мента, розмарин, кедрово дърво, лимонена трева и чаено дърво.

Рецепта: Добавете няколко капки от маслото към шампоана си, смесете добре и използвайте ежедневно.

4. Коса, склонна към омазняване

Ако ежедневно сте поставени пред изпитанията на косата, склонна към омазняване – това, което трябва да направите първо, е да използвате по-рядко шампоана си. В допълнение на това Ви предлагаме да изпробвате едно от тези етерични масла: лимон, градински чай, мента, здравец или хвойна.

Рецепта: 1 с.л. бентонитова глина (хума) + 20 капки етерично масло – смесете с любимия шампоан и използвайте при всяко миене на косата.

5. „Сбогом“ на пърхота

Етеричните масла като това от чаено дърво, розмарин, лимонена трева и мента са особено полезни и при борбата с пърхота.

Рецепта: Смесете 20 капки от маслото с шампоана или балсама си. Можете също така да изпробвате нощна маска за коса с етерични масла от мента и чаено дърво.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

4 от най-тежките последици от връзка с емоционален насилник

Йога позата, която убива целулита: едно упражнение, което включва бедра и дупе