in

Най-голямото богатство от вина в България се намира в…

Знаете ли, че в Плевен се намира единственият по рода си Музей на виното на Балканския полуостров, който съхранява най-голямото богатство от вина в България? Музеят е основан приз 2008 като публично-частно партньорство. Помещава се в красива пещера в плевенския парк „Кайлъка“.

Плевен не случайно е избран за дом на музея на виното. Градът е първият център на винарската индустрия в България. През 1890 в Плевен е открито първото и единствено професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 е открит национален Институт по лозарство и винарство.

Музеят запознава с историята на вино, технологията за производство и традициите във винарския занаят. В него са изложени различни снимки, предмети и атрибути, свързани с лозарството и производството на вино по нашите земи – бъчви, бутилки, древни съдове, ритони и т.н. В музея се съхранява най-голямата в България експозиция (от над 7000 експоната) стари вина – от 30- до 90-годишни. Най-старата бутилка е 103-годишен врачански мискет.

Разбира се, освен да разгледате, може да дегустирате и да закупите различни видове вина. Ако съществува мястото в България, където има наистина богат избор, то това е Музеят на виното. В него могат да се закупят над 6 хиляди вида съвременни вина от всички краища на България.

А освен на хубавото вино, може да се насладите и на пленяващата природна красота на плевенския парк „Кайлъка“ и разположения в близост язовир „Тотлебенов вал“.

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Чудотворното аязмо в село Момчиловци

Какво знаем за българското знаме?