in

Може ли да се отслабне с вода?

Каква роля играе водата в метаболизма на човека и защо при намаляване на теглото е необходимо обилно пиене на вода? Всеки, все някога, се е опитвал да отслабва и е чувал, че водата помага да се свалят излишните килограми. Може ли да се отслабне, ако се пие повече вода? Да се даде отговор на този въпрос не е много просто. Ако човек всеки ден изпива достатъчно вода, то увеличаването на количеството ще помогне ли за свалянето на много килограми? А, ако организмът е обезводнен, увеличаването на обема на водата дали ще има ефект?

За нещастие, повечето хора не знаят колко точно вода трябва да изпиват на ден и дори не се замислят за това достатъчно ли течности пият. Между другото, болшинството изпиват само половината от необходимото.

Как водата стимулира метаболизма?

Водата приема участие във всички обменни процеси в клетките на нашия организъм. Ако в организма постъпва малко вода, ефективността на всички тези процеси намалява и метаболизмът като цяло се забавя. Организмът ни е като автомобил – ако резервоарът е пълен, двигателят работи безпроблемно.

Глад или жажда? Как водата помага в отслабването?

На организма му е трудно да различи чувството на глад от жаждата. Затова зверският апетит може да е признак за обезводняване. Така, че преди да хапнем, по-добре да изпием чаша вода.

Научните изследвания показват, че при хората, изпиващи по една чаша вода преди хранене, бързо настъпва чувството за насищане и те изяждат по-малко и, според изследванията това са 75 спестени калории. На пръв поглед е малко, но ако умножим 75 калории по 365 дни в годината, то цифрата става внушителна. Дори и да пием чаша вода само преди обяд, пак има резултат.

Как водата помага работата на стомашно-чревния тракт?

Водата е необходима за по-добрата работа на бъбреците и за извеждане на излишните продукти от организма. Хроничното обезводняване води до натрупване на калций и други минерални вещества, които образуват кристали и камъни в бъбреците.

Колко вода трябва да се пие?

Колко вода е необходима за ефективен метаболизъм и нормална работа на стомашно-чревния тракт? Примерното количество, което е необходимо средно на човек на ден са 8 чаши вода или около 2 литра. Потребностите на отделните хора, обаче, са различни и зависят от ръста, теглото, физическата активност и местоживеенето. Средно, човек трябва да изпива от 30 до 60 мл вода на всеки килограм от теглото си. Например, при тегло от 65 кг, са необходими от 2 до 4 литра вода на ден. Ако човек живее в студен климат – 2 килограма, а ако е на горещ климат и има голяма физическа активност – 4 кг. Дали изпиваме достатъчно вода на ден, можем да разберем от цвета и миризмата на урината. Водата е достатъчна, ако цветът е бледожълт и миризмата е съвсем слаба.

Как да пием повече вода?

  • Винаги носете бутилка вода със себе си.
  • Дръжте чаша с вода на работното си бюро.
  • Оставете чаша с вода в спалнята: сутрин почти винаги сме жадни.
  • Заменете чашата с безалкохолно или кафе с чаша вода.
  • Пийте малки порции вода през целия ден.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Аштън Къчър реши да остави децата си без наследство

Защо мъжете игнорират жените, които им харесват?