in

Можем ли да пием лекарства с изтекъл срок?

Позната ли ви е ситуацията, когато след преглед на домашната аптечка изхвърляте лекарства, които дори не са отворени? Наистина ли действието на лекарствата преминава с изтичането на срока им на годност?

По принцип, терминът „срок на годност“ се тълкува неправилно. Датите върху етикетите на лекарствените препарати просто се явяват точката, до която фармацевтичните компании гарантират ефективността на лекарствата. Обикновено това са 2 или 3 години. Въпреки това, тези дати не означават, че след преминаването им ефективността на лекарството се губи. Просто производителите нямат сметка да изследват лекарства с изтекъл срок на годност.

Мащабни изследвания на Американската медицинска асоциация доказват, че фактическият срок на съхранение на някои лекарства е по-голям от написания на опаковката. Ако лекарството е запечатано, може да се съхрани средно 66 месеца. Срокът на ефективност на тези лекарства може да се удължи с от 12 до 184 месеца. Твърдите таблетки могат да се запазят в затворена опаковка до 10 години. Отворените таблетки можем да използваме до 6 месеца след изтичането на срока им на годност. Става дума за елементарни лекарства срещу главоболие, температура и други, които може и да са с намалели свойства, но това не е кой знае какъв проблем. Изследванията показват още, че в зависимост от условията на съхранение и свойствата си, таблетките могат да станат чупливи или да се навлажнят, а това се отразява на начина, по който се усвояват от организма.

Отговорността при използването на лекарства с изтекъл срок на годност и възникналите странични ефекти си остава наша. Със сигурност не трябва да пием таблетки, които са променили цвета, формата или текстурата си. Кои други лекарства не бива да докосваме след края на срока им на годност? Списъкът включва в себе си лекарствата, които бързо губят свойствата си или могат да окажат сериозно въздействие на живота ни. Това са лекарствените сиропи, инжекционните препарати, антибиотиците, фенобарбиталът, нитроглицеринът, теофилинът, препаратите за щитовидната жлеза, оралните контрацептиви и различните капки за очи.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Какво да облечем на делова среща?

Защо антибиотиците вече не действат?