in

Мицеларна вода: за и против

Оглеждайки се назад, се чудим как сме живели без мицеларна вода. Използваме я като самостоятелно средство или в комбинация с пяна или гел за да постигнем още по-добро почистване на кожата. Струва ни се, че мицеларната вода има само плюсове и нито един недостатък. Така ли е наистина? Популярността ѝ по целия свят може да се обясни с удобството, комфорта и ефекта. Активните компоненти в състава ѝ са мицели, които улавят мръсотията и остатъците от грим, като внимателно ги отделят от повърхността на кожата. Освен това, мицеларната вода е единственото средство за измиване, което може да се използва без вода. Ето защо е много подходяща за суха и раздразнена кожа. Към днешна дата, на пазара се продава мицеларна вода за всякакъв тип кожа. Продуктът е универсален и по въпроса с anti-age грижата и може да се използва както за млада, така и за зряла кожа. С нейна помощ може да се почистят не само лицето и шията, но и чувствителни зони като очите и устните. Един от малкото минуси на мицеларната вода е, че при използването на плътен, водоустойчив грим, не може да го отстрани изцяло и трябва да се комбинира с други средства. Притежателките на мазна кожа могат да срещнат и друг проблем – някои мицеларни води оставят тънък слой върху кожата.

Един от главните плюсове на мицеларната вода е минималният риск от възникване на раздразнения и алергия. По принцип, такива разтвори са били създавани дамо за хора с много чувствителна и суха кожа. Важно е да се приеме, че такъв вид почистване, както и при помощ с пяна, гел или тоалетно мляко не е по-лош или по-добър от това, че се прави без вода.

Мицеларната вода има своите варианти: освен класическите разтвори, тя се среща и под формата на гел, пяна или мляко. Разликата между тях е в текстурата, в начина на използване и възможността да се добави към състава повече или по-малко допълнителни елементи. В състава им има едни и същи мицели – микроскопично образувания, които, като малки магнити привличат частиците мръсотия. Може да се добавят към вода, към гел или в масло, но механизмът им на действие няма да се промени.

Въпреки всички полезни действия на мицеларната вода, в научните среди битува мнение, че мицелите са все пак чужди частици за кожата и не е хубаво да остават върху лицето, а да се измиват с вода. Привържениците на другия лагер продължават да твърдят, че микроскопичните мицели са подобни на хидролипидната обвивка на човека и вреда от тях не може да има. Болшинството дерматолози подкрепят златната среда: след почистване с мицеларна вода, кожата трябва да се обработи с тоник или с термална вода.

Важно е да се отбележи, че използването на мицеларна вода не е най-икономичният начин на почистване на лицето и това се отнася най-вече за редките разтвори. Много по-икономично е почистването с гел или с пяна. Освен това, средствата от тази категория нямат излющващ ефект и не почистват кожата в дълбочина. Въпреки ежедневната грижа с мицеларна вода, поне веднъж седмично трябва да се прави почистване с пилинг или скраб.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Не ходи там през март!

Храните, които естествено ще избелят зъбите ти