in

Мистичното агарово дърво – психоемоционално и духовно въздействие

Агаровото дърво е много рядко и много ценно тропическо дърво, принадлежащо към род Aquilariaс основни представители A. agallochaA. malaccensis и A. crasna, което при заразяване с плесен започва да отделя и да насища дървесината си с изключително благоуханна смола. Негова родина е Индия и страните от Югоизточна Азия.  Известно е още и като Алоево дърво, а в арабския свят като Уд (Oud или Oudh).

Ароматът на Агаровото дърво не е обикновен аромат или един от многото. Това е нещо много специално, уникално, мистично и неповторимо. Това е аромат от друг свят. Това е любимият аромат на Господ. Това е уханието на Божието царство и на боговете. Това е ароматът над всички аромати. Няма на земята по-многопластово и по-богато на нюанси ухание. Няма по-голямо изживяване за обонянието от опияняващия аромат на горящо Агарово дърво. Това, с което уханието всъщност пленява, омагьосва и прилъстява е неговото невидимо, мистично и извисяващо въздействие. Това ухание е божествен дар. Това е блаженство за душата. Това е докосване до Рая. Това е предусещане за Нирвана.

Агаровото дърво е почитано като свещенно още от дълбока древност и е заемало важно място в живота,традициите и вярванията на много култури, народи и религии. Централно място в митовете и легендите заема вярването за Божествения призход на Агаровото дърво. Според преданията, преди да бъде изгонен от Рая, Адам е имал право да вземе със себе си само едно дърво и той избрал именно Агаровото дърво. Агаровото дърво е връзката между нашия и невидимия свят. Само едно вдишване от неговото нежно ухание и в нас изплуват блаженни спомени от времето преди да бъдем изгонени от Рая. Може би това обяснява защо уханието ни се струва много познато, дори и когато го помирисваме за първи път.

За Агаровото дърво се споменава многократно в различни древни свещени писания като: Санскритските Веди, Бхагават Гита, Стария и Новия завет, Арабските хадиси, а също и в някои Китайски и Японски хроники. Според преданията самият Буда, а по-късно и пророкът Мохамед са споменавали за божествеността на Агаровото дърво. Според вярванията, ароматът на Агаровото дърво пропъжда негативните мисли и енергии  и създава в дома атмосфера на спокойствие, хармония и комфорт. Вярва се също, че благодарение на магическата си сила, уханието на Агаровото дърво привлича късмета, благополучието и любовта. Агаровият аромат е ароматът на крале, императори, висши аристократи и заможни персони, които единствено са могли да си позволят високота му цена. И днес се счита, че уханието на агрово дърво е символ на престиж, лукс, благополучие и изискан вкус. Днес няма скъп натурен парфюм с ориенталски привкус, без участието на етерично масло от Агарово дърво.

Това, което прави агаровият аромат по-различен и по-специален е силното му психоемоционално и духовно въздействие, което води до успокояване на емоциите, разширяване на съзнанието, избистряне  и просветляване на ума и засилване на връзката с висшите ни аспекти. Освен това, уханието на агар има способноста да отваря и балансира горните чакри, да отключва скритите психични сили  и да подпомага духовното израстване и просветление при тръгналите по пътя на духовността. И в нащи дни е застъпена практиката да се палят ароматни пръчици  от Агарово дърво в Хиндуиските, Будиските, а също и в Мюсюлманските храмове, като средство за въздигането на душата и постигане на единение с Първоизточника.  От хилядолетия паленето на Агарово дърво е неразделна част и от източните окултните практики, йога и медитация.

За съжаление, в наши дни  диворастящото Агарово дърво е почти на изчезване. Затова и цената му е астрономически висока, достигаща понякога, при някои ценни и редки дървесни образци, до половин милион долара за килограм. На земята няма по-скъп продукт на живата природа от смолистата дървесина на Агаровото дърво. Много рядко и много ценно е и етеричното масло получавано от смолата отделяна от Агарово дърво. Малко хора днес имат превилегията да помиришат истинско, естествено и неподправено етеричното масло от диворастящо агарово дърво, чиято цена при някои висококачествени партиди може да надхвърли два милиона долара за литър.

Агаровото дърво е било почитано през хилядолетията и заради огромната си целебна сила и способност да лекува, както на физическо, така и на емоционално, умствено и духовно ниво. От древни времена до днес то заема важно място в Аюрведата, тибетската и традиционната китайска медицина. Опияняващият аромат на Агарово дърво предизвиква усещане за блаженство, дълбоко вътрешно спокойствие и емоционална стабилност, което го прави изключително ценно ароматерапевтично средство при лечението на широк спектър от емоциоанлни разстройства, като: безпокойство, стрес, депресия, тъга, отекченост, отпадналост, психическа умора, обезсърченост, безсъние и др.

Агаровото дърво е доказало своята ефективност и при лечението на много физически заболявания, като: заболявания на централната и периферна нервна система, астма, плеврит, бъбречни проблеми, цироза на черния дроб, злокачествени заболявания на щитовидна злеза, стомах и бял дроб. Списъкът може да бъде продължен още много, но най-точно и най-кратко ще бъде, ако просто кажем, че етеричното масло от Агаровото дърво е лекарството за всякакви заболявания. И това съвсем няма да е пресилено, тъй като Агаровото дърво има способността да отпушва енергийните канали и да възставновява притока на жизнена енергия, която цялостно подхранва, укрепва и стимулира организма и му помага да се справи с всякакви заболявания.  Не на последно място, Агаровото дърво е и всепризнат афродизиак – най-мощният, който човечеството познава.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Вкусна рецепта против бронхит и кашлица

Как да отглеждаме Сансевиера – индийски меч?