in

Миеш ли зъбите си правилно? Ето някои грешки, които може би допускаш.

Грижата за зъбите и венците изглежда доста очевидна. Почисвате зъбите си два пъти на ден и с конци, когато се сетите за това. Не забравяте да видите зъболекаря си два пъти годишно и сте готови. Все пак има нещо повече от това.

Има някои здравни практики, които правите, които не са толкова добри за вашите зъби. От пиенето на пресен сок, до миенето на зъбите прекалено често, всеки от тях може да причинявате сериозни проблеми в оралното ви здраве.

 

Сокът

Горещите тенденции като сок и акцентиране върху яденето на „цветна“ храна означават, че също така консумираме силно пигментирана храна, която може да причини оцветяване на зъбите. Ако сте любител на  водата не мислете, че ще ви се размине. Водата с лимон може да навреди и на вашите зъби. Много хора пият лимонена вода сутрин, за да подсилят метаболизма си, но за съжаление лимонът вода създава много кисела среда в устата ви, което може да причини ерозия на емайла.

 

Не миете зъбите си вечер

Пристигате късно вечер след среща с приятели и трябва да станете рано сутринта. Вие сте изтощени и просто падате в леглото, без да си миете зъбите. Ако тази рутина започне да става все по-честа за вас, вашите зъби ще страдат.  Ако прескочите нощната си програма за миене на събите и използване на вода за уста, за да запазите усмивката си здрава, ще създадете много лош навик. Хората смятат, че е по-лесно да намерят време сутринта, за да  почистят зъбите си, защото ще им трябва здрава и блестяща усмивка през деня. Когато лягате без да измиете зъбите си, устната ви кухина ще стане по-киселиа, което води до изграждане на плаки и бактерии.  Ако забравите да почистите зъбите си преди лягане, това вероятно няма да окаже огромно влияние върху вашата усмивка. Най-важното е да не става навик. Ако легнете няколко нощи в седмицата без да осъществявате този красив ритуал, рискувате  да изложите красивата си усмивка на ерозия на емайла, кариеси, заболявания на венците и натрупване на плака. Две минути миене на зъбите вечер не са толкова много време, а ще ви спестят всички тези проблеми.

 

Не сменяте четките си за зъби

Трябва да смените четката си на четка на всеки три месеца и всеки път, когато сте болни . Ако имате електрическа четка за зъби, можете да използвате ултравиолетовата система, като е добре също често да сменяте главите си. Можете също така да накиснете главата на четката в гореща вода за 20 минути, за да елиминирате бактериите.  Това са най-безопасните начини за почистване на вашата четка за зъби. Никога не поставяйте четката за зъби в съдомиялната машина или в микровълновата фурна, за да я почистите, защото пластмасата може да се стопи.

 

Миете зъбите си веднага след хранене

Ако имате навика да хванете четката за зъби в момента, в който сте готови с яденето, е време да спрете. Подобно на пиенето на кафе, отделете малко време за почивка и разговори на вечеря, преди да миете зъбите си.

Миенето на зъбите веднага след хранене може да причини необратими щети. Много от храните и напитките, които консумираме днес, имат ниско рН, създавайки много кисела среда в устата. Ако използваме по-твърда четка за зъби или агресивен или почистващ метод, можем да нарушим зъбната структура. Най-добре е да изчакате 30 до 60 минути преди да миете, след като консумирате всякакви храни или напитки, за да позволите на устата да се върне в среда с неутрално рН.

 

Миете зъбите си повече от 2 пъти дневно

Ако сте от онези старателни хора, които мият зъбите си повече от 2 пъти дневно, време е да спрете. Прекаляването с миенето на зъбите (повече от два пъти на ден) може да причини увреждане на емайла и венците.  Тук не става въпрос за количество, а за качество, затова мийте старателно зъбите си по два пъти дневно и ще се радвате на красива и здрава усмивка.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ето кога е добре да започнеш нова връзка след като наскоро си приключила стара

Как да решим проблемите с гърба