in

Кюстендил и римските бани Пауталия – термалните извори, преживели векове история

Минералните извори по нашите земи са били познати и ценени за своите лечебни свойства още от древни времена, когато траките са изграждали около тях нимфиуми за водолечение. По-късно, през римската епоха се създадени редица балнеоложки центрове – Аугуста /Хисар/, Сердика /София/, Дезудава /Сандански/, Пауталия /Кюстендил/, Танзос /Сливенски минерални бани/, Акве калите /Бургаски минерални бани/, Германея /Сапарева баня/ и др.


Допълнително преимущество на българските балнео дестинации е това, че те са разположени в райони с изключително благоприятен климат. Съчитанието на тези природни дадености с модерната хотелска база на морски курорти като Албена и планински курорти като Банско и Велинград, превръщат България в отлична дестинация за целогодишно балнео лечение и отдих.

Кюстендил е един от най-старите градове в България, с богата история и уникална природа. Примамени от стратегическото му местоположение в близост до лековити минерални извори, траките са заселели този район още през 5 век пр. Хр. По-късно тук се установяват римляните, които дават началото на град Пауталия – прочут в миналото град, със своите големи римски бани, където се използвала чудатата вода. Римляните се дарявали със здраве и красота, а термалната вода била техния извор на живот. Пауталия се славел като един от най-добрите балнеоложки курорти в цялата Римска империя. В градчето се лекували римските офицери и висшестоящи лица. Там била изградена огромна балнеолечебница, а в града на особена почти бил богът на медицината и здравето Асклепей.

Наличието на минералните извори в региона са причина за бурното развитие на Пауталия. Археологическите находки сочат, че в града са сечени повече от 900 вида монети, някои от които могат да се наблюдават в Историческия музей в Кюстендил.

Следващите векове историята на града също е белязана с голям разцвет и небивал подем. По време на османското робство били изградени повече от 12 бани, като в наши дни са оцелели само три от тях. Според мнението на турския историк Евлия Челеби, съвременното име на Кюстендил произхожда от юрушката дума „кюстен“, която на български означава „баня“.

Днес градчето се слави като един от най-динамично и бързо развиващите се балнеоложки центрове. Минералната вода в местността е бистра и безцветна, слабо минерализирана, със средна температура 73 градуса. Лечението с термална вода се извършва чрез бани,промивки и инхалации.

Вътрешно водата се прилага при хронично отравяне с тежки метали и радиоактивни вещества. Инхалации се препоръчват при трахеити и трехеобронхит.

Външното приложение се препоръчва при гинекологични заболявания, заболявания на мъжката полова система, на опорно-двигателния апарат, травматологични, ортопедични, неврологични, професионални и кожни заболявания.

Според направените изследвания невероятната сила на водата се дължи на няколко фактора. Някои от тях са високата температура и богатият химически състав, където важно значение се отделя на сярата, нейните соли и различните йони.

Бъдете сигурни, че в Кюстендил ще изкарате мечтаната от вас Спа почивка и ще се завърнете тук отново и на следващата година!

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

От къдрави свине почти на изчезване идва най-вкусното свинско в света

Мит ли е, че трябва да пием антибиотиците докрай?