in

Коя е Кикимора? Най-страшното славянско създание!

Падне ли нощта, хваща те страх…

Страдате ли от безсъние или постоянни кошмари? Случват ли се странни и отвратителни неща през нощта във вашето домакинство? Ако „да“, къщата ви вероятно е населена от злия дух, наречен Кикимора! Преди да се обадите на „Ловци на духове“, проверете най-ефективните средства за защита, познати ни от старите славяни.

Пътуване през ключалките

Древните славяни са познавали доста зли същества. Някои от тях са всявали голям страх в децата, други са причинявали ужас у жените, а най-лошите са били достатъчно зли, за да изплашат дори и най-смелите славянски мъже. Кимимора е сред последните и легендите за нейното сътворяване, значение и способности могат да накарат човек да потръпне дори и сега, когато имаме склонност да вярваме много повече в науката, отколкото в митовете.

Етимологията на нейното име предполага, че Кикимора не е позната само при славяните. Най-близкият предшественик на думата „Кикимора“ изглежда е старата финландска дума за плашило – „kikke mörkö“. Голямото разпространение на подобни думи в съвременните славянски езици („мора“, „мара“ и някои други) показва, че най-вероятно най-притеснени от Кикимора са били славяните.

Този зъл дух е (в края на краищата, както много други) едно чисто и просто женско същество, чието появяване често е свързано с някои критични моменти в живота на жените като раждане на мъртвородено дете или смърт по време на раждане. След като духът се спуска, той може свободно да се движи из цялото домакинство и дори в съседните къщи. Известно е, че може да минава през ключалките, затова по-умните славянки винаги държали ключовете си в ключалките или ги слагали малки парченца хартия в тях.

Отвличане на деца, изтезаване на възрастни

Кикимора винаги е била лош знак. Дори и името й е било произнасяно по най-страшния начин, наподобяващо шумно и пискливо звучене на вретено. Хората, които били обезпокоявани от нея, страдали от ужасни кошмари. Жените били измъчвани от видения, че децата им ще изчезнат или съпрузите им ще им изневерят. Мъжете били навестявани от сънища за привлекателни момичета, които постепенно развалят семействата им. Кикимора се е смятала за достатъчно мощна, за да накара жертвите й да се самоубият!

Очевидно най-уязвими са били малките деца

Известно е, че Кикимора ги отвлича през нощта или пък им носи страшни болести. Най-ефективният начин детето да се предпази от нея е да избегне контакта с очи. Децата били съветвани никога да не гледат към вратата или шкафовете през нощта, защото Кикимора може да ги измами, като изведнъж отвори вратата или влезе през ключалката! Оттам насетне отвлечените деца лесно биха могли да се превърнат също в Кикимори. А това е могло да се случи и с децата, проклети от собствените си родители!

Сега, когато познаваме врага си, нека се научим как да го избегнем. За щастие, старите славянски съвети са ясни и доста лесни за следване. На първо място, заровете нещо сребърно пред входа на къщата си – малка висулка или лъжицата на баба ще свърши работа, а Кикимора най-вероятно ще избере друга къща, в която да се засели. Най-сигурно е да поръсите входната врата със сол. Ако обаче е станало твърде късно за защитни действия и Кикимора вече у вас, ще ви е необходим още по-сериозен ритуал, за да я изгоните. Старите славяни са знаели различни мощни ритуали, за да изгонят демоните и дори са знаели кое е най-доброто време да го направят. Ако можете да чакате, опитайте на 17 март.

По-съвременна теория обаче гласи, че може да получите ефективна помощ и като направите дарение на местната църква! 🙂

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Селска чорба от зелен фасул

Чудно есенно ястие с пилешко