in

Кои храни да избягваме, ако искаме да имаме сияйна кожа

Кожата е като платното на художник – отразява грижите, които всеки полага за нея ежедневно. Когато става дума за акне обаче, има няколко основни групи храни, които специалистите препоръчват да бъдат избягвани.

Първата група, за съжаление, включва най-обожаваните храни от повечето дами – рафинираните захари или наричани още храни с висок гликемичен индекс (ГИ). Към тях спадат всички сладки десерти, вафли, шоколад, бисквити, зърнени закуски и десерти направени от бяло брашно, белия хляб, подсладени напитки. Общото между всички тях е, че са изключително благоприятстващи производството на по-големи количества себум, а оттам и отговорни за развитието на акне, заради факта, че доста бързо покачват нивата на кръвната захар. Редица проучвания доказват тази взаимовръзка, като едно от тях дори установява, че консумиращите храни с добавени захари имат с 30% по-голям риск да страдат от акне.

Групата на млякото и млечните продукти е следващата група, която е един от основните врагове на красивата и чиста кожа. Макaр млякото да има относително нисък гликемичен индекс, именно неговата консумация се свързва винаги, когато се появи внезапно акне, като най-вероятната причина е хормоналното съдържание в него. Разбира се, може да изберете алтернатива в лицето на кокосово, бадемово или соево мляко, но винаги имайте едно на ум, тъй като млякото е основна съставка в много други храни, които консумираме ежедневно.

Третата група е тази, в която се включват всички фаст фууд изкушения, които похапваме на крак, най-често, когато нямаме време. Да… типични за т.нар. западна диета, всички хамбургери, хот-дози, пържени картофки, сода и млечни шейкове са основни заподозрени за нарастващия риск от появата на акне.

За здрава, сияйна и чиста кожа без петна и пъпки е добре също така да се избягват алкохола и кофеина, храните с по-високо съдържание на сол, мазните храни и червеното месо.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Тоскански ябълков сладкиш

Торта с авокадо