in

Кои са най-опасните драскотини

Драскотина..“ – казваме пренебрежително за незначителните рани. Не всеки знае, че някои от драскотините могат да бъдат и опасни. Кои са те?

Драскотини по окосмената част от главата

Костите на свода на черепа имат надкостница, над която се намира мускул, който пък преминава в сухожилен шлем, покриващ голяма част от костите на черепа. Всичко това се свързва с кожата с множество съединителни влакна. Кръвоснабдяването на меките тъкани на окосмената част на главата се осъществява от подкожна венозна мрежа. Така кръвозагубата е основната опасност от драскотината на главата. Тя може да е толкова силна, че да доведе до много тежки последици. Инфекцията в случая също е опасна, доколкото в раната попада коса с обичайните микроби и бактерии. Обърнете се към лекар, ако имате такава рана, колкото и незначителна да ви се струва.

Незарастваща драскотина

Ако раната не зараства повече от 10 дни, това може да е признак за диабет. При диабет се нарушава кръвоснабдяването на краката. В началото можете да го усетите като намаляване чувствителността на стъпалата. Така може да протриете или да одраскате крака си, без да забележите, а след това раната да стане по-лоша ида зараства много бавно. Затова разглеждайте внимателно стъпалата си всеки ден, като използвате огледало. Всяка вечер краката трябва да се мият и да се мажат с подхранващ крем. Ако по тях има рана, дори и малка, промийте я и я превържете. Проверявайте и контролирайте нивото на захарта.

Порязване от хартия

Порязването от хартия се случва често. То е малко като размер, но е дълбоко и много болезнено, защото болезнените рецептори в ръцете са разположени много по-близо един до друг, отколкото в други части на тялото. Най-близо са разположени в пръстите. Ето защо порязването с хартия е толкова опасно.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Знаете ли как се избира елха

5 идеи за празнични ритуали, които да превърнете в традиции