in

Кои са болестите, които Коледа ни причинява?

Струва ни се, че Коледа и Нова година са най-жизнеутвърждаващите празници, но се оказва, че точно тогава се появяват някои здравословни проблеми. Как да не попаднем в коледен капан, от гледна точка на здравето? Тук не говорим за настинките и грипа, а за по-сериозни неща.

Сърдечен пристъп

Според световната статистика, сърдечните пристъпи често се случват по коледните и новогодишни празници. Дори съществуват следните медицински термини: Happy New Year Heart Attack и Merry Christmas Coronary. Защо става така? Първо, празникът е емоционален стрес и организмът изхвърля много повече хормони на стреса като адреналин, кортизол и други, които създават допълнително натоварване на сърцето. Ако към това добавим много изпит алкохол, който също товари сърцето, рискът се повишава още повече. Не бива да забравяме, че това са зимни празници, а в студа по-често се получава спазъм на коронарните съдове. Може да ви се стори несериозно, но по празниците хората често се отнасят и забравят да си изпият лекарствата, които ги защитават от инфаркт. Бъдете внимателни и, ако почувствате болка зад гръдната кост, не я игнорирайте, а отивайте в болница.

Депресия

Още един парадокс е честата депресия по време на най-хубавите празници. Това се случва повече на мъжете, отколкото на жените. Много изследвания показват, че всеки втори мъж се чувства нещастен след празниците, като това е времето, в което самоубийствата скачат с 40%. Защо хората тъгуват в моменти на всеобща еуфория и приповдигнато настроение? Една от причините е, че това е един от най-тъмните периоди в годината – на 22 декември е най-дългата нощ. Когато е тъмно, мозъкът произвежда усилено мелатонин – хормона на съня и това затормозява цялата нервна система и обуславя лошо настроение.

Втората причина са нашите неоправдано завишени очаквания за някакви чудеса по празниците и това в крайна сметка ни разочарова. Да не забравяме и парите, които харчим на бързи обороти по празниците и вътрешно се ядосваме, като очакваме финансови проблеми.

Самотата е чак на трето място сред важните за тъгата на празниците причини. Личните проблеми, отдалечеността от семейството и приятелите ни кара да се чувстваме тягостно от усмихнатите наоколо и от екрана лица.

Как да се спасим от коледната депресия?

1. Прекарвайте повече време на светло.

2. Прегръщайте повече близките си хора. Това ще ви донесе радост.

3. Не очаквайте кой знае колко от празниците.

4. Спестете пари. Можете да направите сами подаръци.

5. Ако положението наистина е тежко, обърнете се към психо-терапевт.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

10 скандални кукли Барби

Светлана Василева си припомни как загуби бебе, а след това и мъжа си.