in

Кои напитки вдигат и кои свалят кръвното налягане?

Какво трябва да пият хипертониците и какво хипотониците в жегите? На първо място, напитките с високо съдържание на захар повишават кръвното и може да са опасни за хипертониците. До такъв извод са достигнали кардиолозите от Имперския колеж в Лондон, след като продължително време са анализирали стила на хранене на 2 хиляди жени и мъже на възраст между 40 и 59 години. Остава да уточним кои напитки се смятат за сладки. Това са напитките, в които има повече от 4-5 грама захар на 100 мл течност. Ако вземем за пример Кока Колата, то тя съдържа 10,5 грама захар на 100 мл течност. Така, че всяка чаша от 200-250 мл сладка напитка повишава кръвното с 5-7 единици. Освен това, хората, които предпочитат сладки газирани напитки, получават и по 400 от така наречените празни калории дневно, които не отиват като енергия за организма, а се залепят директно на талията и бедрата.

Сладките напитки създават и бързо чувство за засищане на глада и хората се отказват от пълноценната храна, пълна с витамини и микроелементи. Има изследвания, които доказват, че ако човек изпие повече от 500 мл на ден сладка газирана напитка, то при него ще се появи недостиг на калций, магнезий и калий, необходими на сърцето, кръвоносните съдове и нормалната обмяна на веществата.

Разбира се, не може да се каже категорично, че всички сладки напитки са вредни. Сладкият черен чай със захар и лимон е отлично средство за повишаване на кръвното налягане сутрин, ако сте хипотоник. Компотът от сушени плодове стимулира работата на сърцето.

Кръвното налягане се сваля с напитки с кисел вкус – много плодови киселини са спазмолитици и помагат за разширяван на съдовете. Червеното или бялото сухо вино, разредени 1:2 с минерална вода повишават тонуса на съдовете и помагат за сваляне на кръвното налягане.

Силните спиртни напитки – водка, коняк, уиски, текила, отначало разширяват съдовете, а после предизвикват спазми. Освен това, всеки алкохол засилва действието на сърдечно-съдовите лекарства и резултатът може да е непредсказуем. Бирата засилва натоварването на подстомашната жлеза и на сърцето. Сладките вина и вермутите повишават кръвното налягане. Те често стават причина и за алергия, поради голямата концентрация на ферменти и добавените билки и плодове.

Как стои въпросът с така обичаните фрешове? Дори и най-качествените пресни сокове могат да предизвикат сериозни проблеми на храносмилателната система. До този извод са достигнали учени от Университета на Южна Австралия след тригодишни изследвания за влиянието на най-желания източник на витамини върху човешкия организъм. Според тях пресните плодови сокове са вредни за голям процент от хората, без те дори и да подозират, че страдат от заболяването fructose malabsorbers – непоносимост към фруктоза. Признаци за това са болките в стомаха, подуването на корема и други симптоми, които се появяват след чаша фреш. Най-коварен в случая е пресният ябълков сок, а причина за неразположението е неспособността на организма да преработва природната захар. Непоносимост към фруктоза се наблюдава у 80% от бебетата до 1 година и 40 % от децата между 1 и 6 години. Процентът при възрастните е 30.

Пресният портокалов сок причинява алергични реакции дори и на хора, които не страдат от хранителни алергии. Изобщо, плодовите сокове не трябва да се пият на корем. Те не само повишават киселинността в стомаха, но и захарта в кръвта, като това може да доведе до сърцебиене, тревожност и дори паническа атака. Най-подходящото време за консумация на пресен плодов сок е средата на работния ден, когато вече сме изморени и организмът се нуждае от фибри и захар.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Храните, които ни подмладяват!

Ето как изглеждаше сватбата на Лионел Меси