in

Кои лекарства не трябва да се смесват?

Въпреки, че много от лекарствата се продават без рецепта, приемът им е съпроводен с рискове, които пациентът сам понася. Рискът се увеличава, ако се пият няколко лекарства едновременно. Дори тези, които внимателно четат инструкциите, може да не забележат, че приемат 2 лекарства, съдържащи едно и също активно вещество. Кои са опасните съчетания?

Лекарства за простуда и обезболяващи

Лекарствата за простуда съдържат парацетамол срещу главоболие, болки в гърлото и температура. Ако едновременно се приемат и обезболяващи, които също съдържат парацетамол, може да се превиши безопасния лимит от 4 грама парацетамол на ден. Това е опасно за черния дроб. Най-големият риск се появява, ако са приети 7 грама на ден, но и 4 нанасят поражения. Четете инструкциите и обръщайте внимание на името на действащото вещество, а не само на ефекта му. Лекарството може да бъде наречено обезболяващо или температуропонижаващо, но да съдържа един и същи парацетамол. Межсу другото парацетамолът има и други имена, като ацетаминофен, АРАР, АЦ и ацетам.

Ибупрофен, диклофенак и аспирин

Тези лекарства се отнасят към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Те работят еднакво и едновременният им прием увеличава риска от развитие на странични ефекти – от обикновено гадене, до опасни за живота стомашни кръвоизливи. Пийте тези препарати само по един, отчитайки описаното в листовката предназначение, за да разберете кое е подходящото лекарство за един или друг случай.

Антихистамини и лекарства срещу прилошаване по време на път

Тези лекарства могат да съдържат подобни вещества. Например дифенхидрамин за лечение на хрема и кихане и дифенхидринат срещу морска болест. И едното, и другото вещество предизвикват сериозна сънливост. Ако приемате лекарства срещу алергия и се налага да вземете нещо за по-комфортно пътуване, избирайте лекарства, които не предизвикват сънливост.

Лекарства срещу разстройство и калций

Препаратите, които се пият при хранително разстройство съдържат лоперамид, който помага на червата да формират по-плътна консистенция. Калцият причинява подобен ефект, така че двете лекарства, взети заедно могат неочаквано да доведат до противоположен проблем – запек. Ако имате проблеми със стомаха, спрете приема на калций, докато приемате лоперамид. Дори и калцият да е предписан от лекар, пропускането на 2-3 дози няма да се окаже отрицателно за състоянието на костите.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Роди се новата дъщеря на Кристиано Роналдо

Най-добрия партньор за твоя зодиакален знак – част 2