in

Кашмир – историята на най-скъпия плат в света

Каква е историята на кашмира?

Историите на кашмира се свързват с лукса, красотата и елегантността. В средновековието ръчно изплетените шалове от кашмир (пашмина), принадлежали на хора от високите прослойки на обществото. В гардероба на английските аристократи задължително присъствали кашмирени пуловер, елеци и жилетки.

Всички си мислят, че кашмирът произлиза от индийската провинция Кашмир, но истината е, че през 16 век и на нашите земи е имало тъкачи, които са произвеждали забележителни кашмирени шалове. Кашмирената вълна се добивала от руното на кашмирските кози, които живеели високо в Хималайските планини край Китай и Монголия. Техният долен слой вълна е бил основната суровина за производството на кашмира. Зимата там продължавала половин година, с температури достигащи до -40 градуса. Благодарение на ниските температури, вълната на кашмирските кози придобивала перфектни качества, ценени и до днес по целият свят – нежност, топлина и мекота.

Кашмирът в Европа >>> 

 

В Европа кашмирът е бил известен още през ерата на Римската империя. Същинската ера на кашмира, обаче е започнала някъде в началото на 19 век, когато кашмирените шалове, внесени от Ориента, стават моден хит в Париж. Малко по-късно френски и английски предачни фабрики са започнали да преработват суров кашмир, внесен от Китай. В продължение на десетилетия кашмирът заема главно място в света на модата. През 20-ти век няма голямо търсене на кашмир, за сметка на 21-ви век, когато модата на кашмира се завръща с пълна сила.

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

10 ползи от ходенето пеша

От какво се нуждаят зодиите в любовта?