in

Как спортът се отразява на косата?

Като цяло, спортът е полезен за косата, понеже редовните физически занимания насищат клетките с кислород, засилват постъпването на кръвта в капилярите и пренасят хранителни вещества до корените на косата. Така ли е за всички спортове и има ли такива, които са вредни за косата? Ако често посещавате басейн, вероятно се вълнувате от въпроса дали хлорираната вода е безопасна за косата. Всички течности, съдържащи хлор, изсушават косата и я правят чуплива и остра. Визуално прическата ще загуби от обема си, а краищата ще се накъсат. Съветът тук е да се ползва гумена шапка, която плътно приляга към главата. Главното е да се научим правилно да прибираме косата под шапката. Може да се завърже на ниска опашка, която да се навие на малък кок и краищата ? да се закрепят с фиби. Не са за предпочитане плитките, които няма да позволят на шапката да прилепне плътно.

Ако не искате да ползвате гумена шапка, има друг начин за предпазване на косата от водата в басейните. Кокосовото масло или маслото от ши защитават много добре от хлорираната вода. Трябва да разтриете в дланите си няколко грама масло и да нанесете по дължината на цялата коса. Това създава водонепропусклив филм върху косъма. Същият ефект имат и балсамите, които не се измиват. След басейна и преди миенето с шампоан изплакнете косата си с топла вода, а балсамът заменете с хранителна маска. Така косата ще се разресва по-лесно и няма да загуби блясъка и еластичността си.

Има още един въпрос, които тревожи активно занимаващите се със спорт – дали след всяка тренировка трябва е задължително да се мие и косата. Работата е там, че кожата на главата, както и на лицето, активно се поти по време на тренировка. След като мием лицето си, за да отстраним потта, трябва да направим същото и с главата. Дължината на косата не отменя задължителния душ. Изключение може да се направи само за тренировки с малко натоварване, като начален курс по йога или пилатес. Ако косата е склонна към омазняване или имате пърхот, след тренировка ползвайте обичайните шампоани за тези проблеми.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Най-романтичното място, което да посетиш през пролетта

Как лекуват простудата по света?