in

Как се празнува Великден в различните страни

Англия

В тази страна Великден е дори по-важен от Коледа. Всички училища затварят вратите си 2 седмици преди Великден. Великденската служба завършва в полунощ, а след това всички се поздравяват с края на Великия пост и началото на новия живот. Църквата украсява клоните на дърветата с букети от нарциси и с боядисани яйца. След службата е прието времето да се прекара в семейството и да се ядат шоколадови яйца.

Германия

Освен изрисуваните яйца, немците имат и други символи на празника. Това е великденският заек, за който се смята, че носи на децата боядисани яйца. Има и още един символ – великденско дърво, украсено с яйца. В Германия до ден днешен съществува и старинният обичай за традиционно конно шествие.

Франция

Главното блюдо на Великден във Франция е пърженото пиле. Французите украсяват домовете си с ленти, гирлянди и камбанки. Цял месец преди Великден, всички френски магазини започват да продават шоколадови яйца, кокошки, петли и зайци. Сутринта в деня на Великден, родителите крият шоколадови яйца в градината, а децата ги търсят в цветята и в храстите, събират ги в кошници и черпят всички за закуска.

Италия

Великден е един от любимите италиански празници. На този ден семейството се събира на великденска закуска с боядисани яйца и сладкиши. На Великден италианците готвят агнешко или козе месо. Празникът няма как да мине без традиционната меса на главния площад на Ватикана, която провежда самия Папа.

Испания

Празнуването на Великден в Испания започва със сутрешна служба и завършва с празнична вечеря с боядисани яйца и сладкиш. През цялата седмица преди Великден в Испания се провежда Семана Санта, подобна на Страстната седмица у нас. През това време много от заведенията са затворени, а по улиците преминават процесии, участниците в които са облечени с необичайни дрехи.

САЩ

Доколкото САЩ е многонационална страна, Великден се празнува по различен начин. В много градове се провеждат пасхални шествия. Има традиция деца да ходят в Белия дом с кошници боядисани яйца и да участва в състезание – чие яйце ще се изтърколи по-далеч по зелената морава, Традиционната великденска трапеза в САЩ се състои от бекон, картофи, плодова салата и зеленчуци. За символ на Великден, американците смятат лилията.

Полша

В Полша Великден се празнува 2 дни. Цялото семейство се събира около масата и произнася молитва. Пасхалната закуска се състои от осветен хляб, яйца, хрян, месо и колбаси. Пекат се подобни на козунаци сладкиши с плънка от марципан или шоколад.

Австралия

В Австралия Великден се отбелязва сред природата. Смята се, че на този празник въздухът става по-чист, а водата придобива свещени свойства. Главното празнично ястие е печено овче или пилешко месо, а за десерт се яде плодова торта. Както и немците, австралийците приготвят шоколадови яйца, зайци и билби – рядко австралийско животно. На Великден се провежда и ежегоден фестивал на балони, във формата на великденски яйца.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

5 грешки във фитнеса, които почти всички правят

Пътешествие в Египет? Ето 9 неща, които трябва да знаете