in

Как празнуват рождените дни по света?

1. Ирландия: Тук премятат през глава детето на рождения му ден и внимателно го поставят на пода. Премятат го толкова пъти, колкото е броят на годините му + една.

2. Мексико: Рожденикът в Мексико може и да няма торта със свещички, но пък има честа да разбие с пръчка специално направено магаренце или друга кукла, пълно с лакомства. Детето е със завързани очи, а куклата е закачена на високо.

3. Германия: Обикновено от сутринта се прави специален сладкиш, който се украсява със свещички, с една повече от навършените години. Свещичките трябва да горят цял ден, като изгорелите се заменят с нови. Вечерта рожденикът духа свещичките и си намисля желание.

4. Корея: Основното угощение на рождения ден са оризови сладки. Има поверие, че колкото повече хора опитат сладките в този ден, толкова по-дълго ще живее рожденикът.

5. Япония: Това е страна, в която липсва традицията за ежегодно отбелязване на рождените дни. Празнуват се 3, 5 и 7 години. Празникът се нарича Сити Го Сан и той не се смята за детски. Отбелязва се успехът на родителите в отглеждането на децата. На този ден семейството облича нови дрехи и заедно посещава храма.

6. Нова Зеландия: Тук, след като се запалят свещичките на тортата, гостите пеят специална песен. След това рожденикът получава по едно леко шамарче за всяка навършена година плюс една „за късмет“.

7. Китай: Традиционното празнично ястие за рожден ден са дълги спагети, които символизират дълголетие. Хапването на такъв дълъг спагет трябва да продължи максимално дълго.

8. Дания: Всяка следваща година на детето се ознаменува в Дания с поставяне на флаг на прозореца. Така всички разбират, че детето в къщата е пораснало с още една година.

9. Тайланд: Пред храмовете на Тайланд винаги има търговци на птички в клетки. Родителите на рожденика плащат и отварят една от клетките, за да излети птичето на воля. Смята се, че по този начин, желанието на рожденика непременно ще се сбъдне.

10. Виетнам: И във Виетнам не се отбелязва рожден ден всяка година. Тук има специален празник, общ рожден ден за всички. Нарича се „Ден на новите години“.

11. Куба: Тук рождените дни се празнуват колкото се може по-шумно и радостно, канят се много гости, дори и непознати, сервират се много ястия и свири силна музика.

12. Литва: на рождени ден се приготвя специален, ярко оцветен стол, на който рожденикът сяда по време на празника. Гостите многократно го вдигат във въздуха, заедно с церемониалния стол.

13. Холандия: В училище, учителите поставят на рожденика ярко оцветена хартиена шапка. Виновникът за тържеството черпи съучениците си с разнообразни десерти и седи на стол, украсен с панделки, балони и цветя.

14. Непал: Тук мажат челото на детето на рождени му ден със специален оризов крем, символизиращ късмет.

15. Ямайка: Традиционният обичай в Ямайка е да се посипва рожденика с брашно. Това правят родините или приятелите му.

Какво мислите?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Мелани Грифит: „Разводът ме излекува!“

Дъвката: ползи и вреди