in

Как магнитните бури се отразяват на здравето?

Всички обекти, притежаващи електрически заряд, притежават и магнитно поле. Нашата планета също е обкръжена от магнитно поле, така наречената магнитосфера и именно, благодарение на нея се колебае стрелката на компаса. Колебанията на това магнитно поле, под въздействието на мощни слънчеви изригвания, се наричат магнитни бури.

В някой точки на земното кълбо, магнитната буря може да се види. Това е така нареченото полярно сияние или аврора. Възниква, защото взаимодействието на слънчевата енергия с магнитосферата създава поток от плазма в атмосферата.

Може ли магнитната буря действително да влияе на човека?

Безусловно! Работата на електрическите прибори и радиоапаратура са под заплаха по време на магнитни бури. Например през 1989 г., най-силната магнитна буря извади от строя електростанция в Канада и 6 милиона жители останаха без електричество. Тогава полярното сияние е могло да се види в Тексас, въпреки, че е обичайно зрелище за най-северните територии. Интересно е, че по време на магнитни бури се променя навигацията на птиците и делфините и те започват да се движат, ориентирайки се по магнитното поле.

Как магнитните бури влияят на здравето на човека? Всички клетки в организма ни имат електрически заряд на мембраната. За медицината е изключително важен зарядът на мускулните, нервните и кръвните клетки. Установено е, че магнитните бури увеличават риска от инсулт. Статистиката показва, че в дните с магнитни бури има 20% повече инсулти, като още не е съвсем известно защо това е така. Възможно е колебанията на магнитното поле да водят до изменения на заряда но повърхността на кръвните клетки, от което те се слепват. Затова е важно в дните с магнитни бури да се измерва кръвното налягане и да се пие много вода, защото обезводняването също е фактор за инсулт.

Другото тревожно явление по време на магнитни бури са по-честите самоубийства сред мъжете. Това се твърди в доклада от японско ретроспективно изследване, публикуван през 2014г. Учените анализирали 300 000 случая на самоубийства, като се опитали да открият връзката им с магнитното поле, влажността на въздуха и температурата. Оказало се, че именно при мъжете има точна закономерност: колкото по-големи са промените в магнитното поле, толкова по-голям риск има от самоубийство. Предполага се, че това е свързано с нарушеното провеждане на електрически импулси в нервните клетки на главния мозък, предизвикано от магнитните бури. Японските лекари препоръчват през тези дни да сме особено внимателни със своите близки мъже, ако те са в лошо настроение.

Какво мислите?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 50.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 50.000000%

Модната атракция на сезона: цветно кожухче

4 начина да направите така, че оргазмът ви да трае по-дълго.