in

Как косата ни се променя с възрастта

Когато говорим за промяната на красотата ни с възрастта, обикновено говорим за кожата. Говорим за тъмните петна и бръчките, които се появяват, когато остареем. Говорим за продукти, за грижа на кожата против стареене и съставки, които могат да противодействат на тези промени. Онова, за което често не чуваме, е стареенето на косата (различно от очевидното побеляване). Подобно на кожата, косата преминава през постепенни промени. Така че ние сме тук, за да изложим всичко и да прикрием промените, които се случват с косата, когато остареем.

 

Тя побелява

 

Да започнем с очевидната, най-известната промяна на косата – тя става сива/бяла. Има няколко причини, поради които това може да се случи. Най-често и вероятно е, че това е генетично. „Хората, които побеляват преждевременно или имат различни модели на бяла коса, могат да благодарят на родителите си“, каза Аведа майстор художник и съсобственик на Fourteenjay, Дейвид Адамс. – Всичко е генетично.

Той обяснява, че някои други причини за побеляването може да са стрес, нездравословна диета, екстремен начин на живот, липса на сън или сериозно заболяване. Косата става бяла поради липсата на производство на меланин след определена възраст, което променя цвета на косата . „Когато побелеем, имаме коса без цвят и без протеин“, обяснява Адамс. „По принцип няма такова нещо като бяла коса, тя е безцветна.“

Художественият директор на Alterna, посочва, че сивата коса получава цвят по различен начин от пигментираната коса. „Ако искате да защитите косата си, важно е да използвате шампоан против стареене, балсам и продукти за подпомагане, които наистина ще ви помогнат да запазите косата възможно най-здрава и подхранена“, обяснява тя. „Потърсете съставки като омега 3 мастни киселини и безопасни цветови формули.“

 

Става по-тънка

Друга по-известна промяна в стареенето на косата е, че става по-тънка. Има няколко причини за това, както  обяснява експертът по козметика д-р Алън Бауман. Първо, гъстотата на косата намалява. Второ, косата расте по-фина. „Изследванията показват, че около 40-годишна възраст, косата на жената също започва да расте по-бавно с течение на времето“, обяснява той. „Това е по-фината коса, която кара косата ви да изглежда и да се чувства по-тънка, независимо дали забелязвате значителна загуба на плътност на косъма или не.“

След това има действителна загуба на коса. „Тъй като нашата коса продължава да остарява, вместо да губим по 100-125 косми на ден, което е нормално, накъсването се ускорява, причинявайки изтъняване в корена, а в някои случаи се получава и накъсване в скалпа, тъй като космените фоликули не заменят загубените косми толкова бързо. “ Тази действителна загуба на коса и невъзможността да расте може да създаде понижаваща се линия на косата или поява на плешиви петна.

 

Тя губи своя обем

Това до известна степен върви ръка за ръка с изтъняването на косата. Въпреки това е важно да се отбележи, че със загубата на плътност идва от загубата на обем по цялата коса и корен. Това може да накара жените да променят прическата – косата, която е там. Това обаче не е добро за нея. Всъщност, д-р Бауман твърди, че това е една от най-големите грешки, които жените правят със стареещата коса. „Тъй като косата старее, жените са склонни да използват още повече стилизиращи продукти, което разрушава и уврежда кожата на главата и прави косата тънка и по-склонна към начупване.“ Това ни води до следващата точка.

 

Уврежда косата по-бързо

Загубата на протеини не само засяга цвета на косата, но и влияе на нейната сила. „Намаляването на нивата на кератиновите протеини прави косата по-слаба и по-малко еластична“, обяснява Перна-Алор. – Което означава повече счупване, когато се дърпа. Тя също така обяснява, че клетките на външната защитна кутикула стават по-крехки, когато стареем, правейки счупването на пръв поглед неизбежно. Доктор Бауман също така посочва, че фината коса е по-склонна към счупване.

Има продукти, които съдържат протеина, който може да помогне да се запълнят пукнатините и пропуските и да се изгради сила на косъма обратно. Перна- Алор препоръчва лечебни продукти, а не просто шампоан и балсам, които намирате в супермаркета.

 

Расте по-бавно

„Растежът на косата се забавя в средата на живота и прекарва повече време във фазата на почивка, отколкото във фазата на растеж, което означава, че няма да расте толкова дълга, колкото  преди“, обяснява Перна-Алор. Това има повече връзка със скалпа, отколкото действителните косми на косата. Така че, за да поддържате скалпа здрав, за да подпомогнете растежа на косата, използвайте лечение на скалпа.

 

Става по-суха

„С течение на времето косата ви може да изглежда по-суха и безжизнена, което всъщност е вторичен продукт от изтъняването на косата“, обяснява Ларс Скиот. Той също така отбелязва, че използването на топлинни инструменти може да направи косата по-суха. Прекомерната топлина може да предизвика сухота на скалпа и затваряне на маслените жлези. Кожата на главата може да стане суха и раздразнена от прекомерна топлина, а маслените жлези могат да преизпълнят, за да предпазят скалпа. Подобна реакция може да се случи, когато прекалите с измиването на косата си, както обяснява д-р Бауман. Това може да премахне маслата от косата и да допринесе за изсушаването. Така че, ако искате да предпазите косата от сухотата, просто стойте далеч от топлинните инструменти и опитайте маска за коса веднъж седмично.

 

Нейната текстура се променя

Още веднъж, промяната в структурата се дължи на загубата на протеините. „Без протеини косата също променя текстурата“, обяснява Адамс. „Къдравата коса може да стане права или права коса може да се извие.“ Също така, бялата коса е по-груба, отколкото косата с меланин. Няма много неща, които ще променят текстурата обратно, но ще бъде по-лесно да се справите, докато поддържате косата здрава.

 

Става по-мръсна

Липсата на блясък е свързана със споменатите по-рано промени. Например, сивата/бялата коса не отразява светлината. Освен това загубата на кератинови протеини и естествени мазнини ще повлияе на шансовете на косата да изглежда здрава.

 

Просто поддържайте косата си здрава

Точно както няма начин да спрете да остарявате, няма начин да предпазите косата от стареене. Това е само естествена част от живота, с която трябва да се справим. Всичко, което можете да направите, е да запазите здравето на косата и да й дадете необходимите хранителни вещества, за да бъде здрава. „Някои от най-добрите съставки за противодействие на признаците на стареене на косата и скалпа включват кофеин, пантенол и ниацинамид.“ Заключва д-р Бауман!

Какво мислите?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Софи Маринова е с изтънял джоб.

Признаците, че го подлудяваш, без дори да усещаш